Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να γίνει ένας από τους τέσσερις κορυφαίους προμηθευτές όπλων στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ, κατά την διάρκεια ομιλίας του για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
«Με την είσοδο στους τέσσερις κορυφαίους εξαγωγείς άμυνας στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Γαλλία, η αμυντική βιομηχανία (της Νότιας Κορέας) θα γίνει μια στρατηγική δύναμη εκβιομηχάνισης και άμυνας», δήλωσε ο Γιουν στο προεδρικό γραφείο.
Το 2021, η Νότια Κορέα κατέλαβε τη 10η θέση στον κόσμο στις εξαγωγές όπλων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη με έδρα την Στοκχόλμη (SIPRI), με τις εξαγωγές όπλων της χώρας να αποτιμώνται στα 556,67 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πίσω από τον τέταρτο κορυφαίο εξαγωγέα του έτους, την Ιταλία, η οποία πούλησε όπλα αξίας 1,67 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκριτικά, οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων υπολογίστηκαν σε 10,42 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Νότια Κορέα έχει ήδη λάβει μέτρα για την επίτευξη των φιλοδοξιών της, καθώς στα τέλη του περασμένου μήνα, υπέγραψε την μεγαλύτερη συμφωνία όπλων που έχει συνάψει ποτέ για να προμηθεύσει την Πολωνία με σχεδόν 1.000 άρματα μάχης K2, περισσότερα από 600 συστήματα πυροβολικού και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τον Φεβρουάριο υπέγραψε μια συμφωνία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αίγυπτο για να την προμηθεύσει με αυτοκινούμενα οχήματα K9 και οχήματα υποστήριξης. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Νότια Κορέα υπέγραψε μια ακόμα τεράστια συμφωνία για να προμηθεύσει την Αυστραλία με K9.
Εάν η Νότια Κορέα εκπληρώσει τον στόχο του Γιουν, θα ξεπεράσει όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και την περιφερειακή δύναμη Κίνα καθώς και την Γερμανία, την Ισπανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την κατάταξη του SIPRI.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί πολιτική αλλαγή στη Βόρεια Κορέα που θα επέλθει με την βία και δεν σχεδιάζει να επιδιώξει την δική της πυρηνική αποτροπή ενόψει των αυξανόμενων δυνατοτήτων πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, η οποία εκτόξευσε σήμερα δύο πυραύλους κρουζ προς την θάλασσα στην τελευταία επίδειξη ενός επεκτεινόμενου οπλοστασίου.
Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι ο διευθυντής εθνικής ασφαλείας του, Κιμ Σουνγκ-χαν, συζήτησε την εκτόξευση με άλλους αξιωματούχους προτού ο Γιουν απευθυνθεί σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και επανεξέτασε την στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας. Οι εντάσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκινούν την μεγαλύτερη συνδυασμένη στρατιωτική τους άσκηση εδώ και χρόνια την επόμενη εβδομάδα με στόχο την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, η οποία περιγράφει τέτοιες ασκήσεις ως πρόβες εισβολής και συχνά απαντά σε αυτές με πυραυλικές δοκιμές.
Τα σχόλια του Γιουν ήρθαν λίγες ημέρες αφότου πρότεινε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα εάν εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της. Η πρόταση του Γιουν για μεγάλης κλίμακας βοήθεια σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη και εκσυγχρονισμό των ηλεκτροδοτικών και των λιμενικών υποδομών έμοιαζε με προηγούμενες προσφορές της Νότιας Κορέας που απορρίφθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, που θεωρείται από τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ως η ισχυρότερη εγγύηση για την επιβίωση της χώρας.
Ο Γιουν εξέφρασε την ελπίδα για «ουσιαστικό διάλογο» με την Βόρεια Κορέα σχετικά με το σχέδιό του και τόνισε ότι η Σεούλ είναι πρόθυμη να προσφέρει αντίστοιχες οικονομικές ανταμοιβές σε κάθε βήμα μιας σταδιακής διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης, εάν η Βόρεια Κορέα δεσμευτεί σε έναν πραγματικό «οδικό χάρτη» προς την πλήρη εγκατάλειψη του εξοπλιστικού της προγράμματος.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί εν μέσω ενός αδιεξόδου στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ που εκτροχιάστηκαν στις αρχές του 2019 λόγω διαφωνιών σχετικά με την χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα βήματα αφοπλισμού.
Η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τις πυραυλικές δοκιμές της το 2022, εκτοξεύοντας περισσότερους από 30 βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) της εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
Ο Γιουν έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την άμυνα της Νότιας Κορέας μέσω της συμμαχίας της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζοντας την στρατιωτική εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας που ακυρώθηκε ή συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ενισχύοντας τις πυραυλικές άμυνες του Νότου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της «εκτεταμένης αποτροπής», αναφερόμενη σε μια διαβεβαίωση να υπερασπιστεί τους συμμάχους της με τις πλήρεις στρατιωτικές δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.
Ο Γιουν απέρριψε το ενδεχόμενο η Νότια Κορέα να επιδιώξει την δική της πυρηνική αποτροπή κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χωρίς ωστόσο να απορρίψει το ενδεχόμενο της επαναφοράς των τακτικών αμερικανικών πυρηνικών όπλων που απομακρύνθηκαν από την χώρα την δεκαετία του 1990, λέγοντας ότι η Σεούλ θα παραμείνει δεσμευμένη σε μια διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
«Πιστεύω ότι το καθεστώς της Συνθήκης Μη Διάδοσης είναι μια πολύ σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμη παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο Γιουν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η στρατηγική αποτροπής των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή της Βόρειας Κορέας.