ΑΘΗΝΑ
03:34
|
20.04.2024
Πολυήμερες στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγουν Νότια Κορέα και ΗΠΑ, εξοργίζοντας την Πιονγκγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ στη θάλασσα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, στην πρώτη οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του περασμένου μήνα.

«Νωρίς σήμερα το πρωί, εντοπίσαμε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ στη Δυτική Θάλασσα από το Οντσόν, στην επαρχία της Νότιας Πιονγκάν», δήλωσε ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η προηγούμενη δοκιμή όπλων από την Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου, όταν ο Βορράς προχώρησε σε μια πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων. Η τελευταία φορά που εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ ήταν τον Ιανουάριο.

«Οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αναλύουν τις λεπτομέρειες, όπως το βεληνεκές των πυραύλων», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι εκτοξεύσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια τετραήμερη προκαταρκτική κοινή άσκηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πολυήμερη εκπαιδευτική άσκηση γνωστή ως Ulchi Freedom Shield, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 22 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συμμετείχαν σε άσκηση βαλλιστικής άμυνας στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη τέτοια άσκηση από το 2017.

Οι ασκήσεις εξοργίζουν την Πιονγκγιάνγκ, που τις βλέπει ως πρόβα εισβολής.Σήμερα, Τετάρτη, συμπληρώθηκαν επίσης 100 ημέρες στην εξουσία για τον νέο Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στις εκτοξεύσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στη Σεούλ.

Ο Γιουν τόνισε την προθυμία του να παράσχει σταδιακή οικονομική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα εάν τερματίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ξεκινήσει την αποπυρηνικοποίηση.

«Οποιοσδήποτε διάλογος μεταξύ των ηγετών του Νότου και του Βορρά, ή διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων, δεν θα πρέπει να είναι πολιτικό σόου, αλλά να συμβάλλουν στην εδραίωση ουσιαστικής ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία», είπε.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε ένα, άνευ προηγουμένου, κύμα δοκιμών όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός απαγορευμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), φέτος παρά τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εντείνοντας τις εικασίες ότι ετοιμάζεται να δοκιμάσει πυρηνικό όπλο για πρώτη φορά από το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα είναι «έτοιμη να ενεργοποιήσει» την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα