ΑΘΗΝΑ
16:08
|
23.04.2024
Σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η πυρηνική αποτροπή είναι στο τραπέζι λέει η Βόρεια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να ενεργοποιήσει» την πυρηνική της αποτροπή σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, ανέφεραν σήμερα Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή – μια κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει μια «ταχεία και δυναμική» απάντηση.

Στην τελευταία ομιλία του Κιμ για τον εορτασμό της 69ης επετείου από το τέλος του Κορεατικού Πολέμου (1950-53) — γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στον Βορρά – είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση.

«Το αποτρεπτικό πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας μας είναι έτοιμο να αποδώσει την απόλυτη ισχύ του πιστά, με ακρίβεια και έγκαιρα σύμφωνα», ανέφερε ο Κιμ σε ομιλία του την Τετάρτη, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας σε βετεράνους πολέμου με αφορμή την επέτειο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τόνισε την «ενδελεχή ετοιμότητα» της χώρας να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον «παραπλανά», παρουσιάζοντας «κάθε συνηθισμένη ενέργεια των ενόπλων μας δυνάμεων ως πρόκληση και απειλή ενώ διεξάγει ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια (με τη Σεούλ) που απειλούν άμεσα την ασφάλειά μας».

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά χρησιμοποιώντας προηγμένα ελικόπτερα Απάτσι που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά από το 2019.

Ο Κιμ επέκρινε καταφέρθηκε επίσης εναντίον του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο και έχει δεσμευτεί για μια πιο σκληρή στάση κατά της Πιονγκγιάνγκ.

«Το να μιλάμε για στρατιωτική δράση εναντίον του έθνους μας, το οποίο διαθέτει απόλυτα όπλα, είναι μια παράλογη και πολύ επικίνδυνη αυτοκαταστροφική ενέργεια», είπε ο Κιμ για την κυβέρνηση Γιουν, την οποία χαρακτήρισε ομάδα «γκάνγκστερ». «Μια τέτοια επικίνδυνη απόπειρα θα τιμωρηθεί αμέσως και η κυβέρνηση του Γιουν Σουκ Γιολ και ο στρατός του θα εκμηδενιστούν», τόνισε.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα