ΑΘΗΝΑ
22:47
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι γνωρίζει «με βεβαιότητα» πως ο Όστιν Τάις «κρατείται από το συριακό καθεστώς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι κρατά αιχμαλώτους αμερικανούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Όστιν Τάις, ο οποίος απήχθη πριν από 10 χρόνια κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση ως απάντηση στους ισχυρισμούς του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα ότι γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι ο Τάις «κρατείται από το συριακό καθεστώς», καλώντας την Δαμασκό να βοηθήσει στην επιστροφή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την κατηγορία του Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την ως «αβάσιμους ισχυρισμούς». «Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας αρνείται ότι απήγαγε ή εξαφάνισε βίαια οποιονδήποτε Αμερικανό πολίτη που εισήλθε στο έδαφός της ή διέμενε σε περιοχές υπό την εξουσία της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τις προξενικές και διπλωματικές σχέσεις ενθαρρύνοντας Αμερικανούς πολίτες να εισέλθουν στη Συρία χωρίς άδεια και ότι η Δαμασκός θα δεχόταν «επίσημο διάλογο ή επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση μόνο εάν οι συνομιλίες είναι δημόσιες και βασίζονται στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Ο Τάις, πρώην πεζοναύτης, ήταν ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για το Agence France-Presse, το McClatchy News, την Washington Post, το CBS και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς όταν εξαφανίστηκε αφού κρατήθηκε σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στη Δαμασκό την 14η Αυγούστου 2012. Ήταν 31 ετών όταν εξαφανίστηκε. Αργότερα εμφανίστηκε με δεμένα τα μάτια υπό την κράτηση μιας άγνωστης ομάδας ενόπλων σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ένα μήνα αργότερα.

Η δήλωση του Μπάιντεν για το πού βρίσκεται ήρθε στη 10η επέτειο από την εξαφάνιση του Τίτσε. «Δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου από την ανάκτηση και την επιστροφή Αμερικανών που κρατούνται όμηροι ή κρατούνται άδικα στο εξωτερικό», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου σε μια σπάνια αποστολή στη Δαμασκό το 2020, με στόχο να επιδιώξει την ελευθερία του Τάις, χωρίς ορατά αποτελέσματα. Το 2018, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην επιστροφή του δημοσιογράφου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα