ΑΘΗΝΑ
16:59
|
19.04.2024
Η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, κατηγορήθηκε ότι ακολουθούσε στο Twitter αντιφρονούντες και ακτιβιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, με καταγωγή από τη Σουδική Αραβία, η οποία είχε επιστρέψει στην πατρίδα της για διακοπές, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή στον λογαριασμό της στο Twitter, ακολουθούσε αντιπάλους του καθεστώτος και ακτιβιστές και αναδημοσίευε τις αναρτήσεις τους.

Η καταδίκη από το ειδικό τρομοκρατικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας εκδόθηκε εβδομάδες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα, για την οποία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει το βασίλειο να κλιμακώσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και άλλων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.

Η υπόθεση σηματοδοτεί επίσης το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει βάλει στο στόχαστρο τους χρήστες του Twitter, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει ένα σημαντικό έμμεσο μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Η 34χρονη Σάλαμ αλ-Σεχάμπ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών για το «έγκλημα» της χρήσης ιστότοπου στο Διαδίκτυο για «πρόκληση δημόσιας αναταραχής και αποσταθεροποίηση της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας». Όμως, εφετείο εξέδωσε τη Δευτέρα τη νέα ποινή – 34 χρόνια φυλάκιση ακολουθούμενη από 34 χρόνια απαγόρευση ταξιδιού – αφού ένας εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει και άλλα φερόμενα εγκλήματα.

Σύμφωνα με μια μετάφραση των αρχείων του δικαστηρίου, τα οποία επικαλείται ο Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η Σεχάμπ «βοηθούσε όσους προσπαθούσαν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και εθνική ασφάλεια ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στο Twitter» και αναπαράγοντας τις δημοσιεύσεις τους. Πιστεύεται ότι ο Σεχάμπ μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να ζητήσει νέα έφεση στην υπόθεση.

Από όλες τις απόψεις, η Σεχάμπ, δεν μπορεί σύμφωνα με τον Guardian να χαρακτηριστεί εξέχουσα ακτιβίστρια ή ιδιαίτερα επικριτική ενάντια στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Η ίδια περιγράφει, στο Instagram, τον εαυτό της ως οδοντίατρο, παιδαγωγό, φοιτήτρια διδκακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Princess Nourah bint Abdulrahman, σύζυγος και μητέρα δύο αγοριών.

Το προφίλ της στο Twitter εμφανίζεται να έχει 2.597 ακόλουθους. Μεταξύ των tweets της σχετικά με την ταλαιπωρία από τον Covid και τις φωτογραφίες των μικρών της παιδιών, η Σεχάμπ, μερικές φορές, αναδημοσίευε tweets από Σαουδάραβες αντιφρονούντες που ζούσαν στην εξορία, που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στο βασίλειο. Φαινόταν να υποστηρίζει την περίπτωση της Λουτζαίν αλ-Χαθούλ, μιας διακεκριμένης Σαουδάραβας φεμινίστριας ακτιβίστριας που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν, και φέρεται να έχει βασανιστεί επειδή υποστήριξε το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα