ΑΘΗΝΑ
12:36
|
25.04.2024
Στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ συζητήθηκε επίσης η μελλοντική κατεύθυνση των εξαγωγών σιτηρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα, μετά από συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαφυλάξουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Γκουτέρες, που συναντήθηκαν στη δυτική πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, συζήτησαν μια συμφωνία με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ με στόχο την άμβλυνση μιας επιδεινούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο συντονισμός των προσπαθειών για να διασφαλιστούν οι ουκρανικές εξαγωγές.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο θέμα του πυρηνικού εκβιασμού της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Αυτός ο εσκεμμένος τρόμος από την πλευρά του επιτιθέμενου μπορεί να έχει παγκόσμιες καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι. «Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλεια αυτού του στρατηγικού αντικειμένου, την αποστρατιωτικοποίησή του και την πλήρη απελευθέρωσή του από τα ρωσικά στρατεύματα».

Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμό ως ασπίδα για την διεξαγωγή βομβαρδισμών ουκρανικών στόχων ενώ παράλληλα ισχυρίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο που έχουν καταλάβει από τον Μάρτιο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι αυτή που βομβαρδίζει την εγκατάσταση. 

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ενδέχεται να κλείσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης εάν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος στο εργοστάσιο, ραδιενεργό υλικό θα καλύψει την Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, κάτω από δύο φωτογραφίες της συνάντησης Ζελένσκι και Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό της εφαρμογής της πρωτοβουλίας σιτηρών. Συζητήσαμε επίσης τις πιθανές κατευθύνσεις της ανάπτυξής του, το ζήτημα της παράνομης και αναγκαστικής απέλασης των Ουκρανών, την απελευθέρωση του στρατιωτικού προσωπικού και των γιατρών μας από την αιχμαλωσία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα