ΑΘΗΝΑ
20:57
|
12.05.2024
Η Κιμ Τζο Γιονγκ, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, λέει ότι η Πιονγκγιανγκ δεν θα «ανταλλάξει» την «τιμή» της με μερικά κέικ καλαμποκιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, απέρριψε ευθαρσώς την πρόταση της Νότιας Κορέας να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας της χώρας της, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Τα σχόλια της Κιμ σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ανώτερος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος σχολιάζει ευθέως την προσφορά οικονομικής βοήθειας από τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ, με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Γιουν επανέλαβε την προσφορά προς την Πιονγγιάνγκ, την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών στην εξουσία.

«Θα ήταν καλύτερα, για την εικόνα του, να το βουλώσει» είπε η Κιμ Γιο Γιονγκ σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αποκαλώντας τον Γιουν «πραγματικά απλοϊκό, ακόμα και αφελή» αν πιστεύει ότι θα μπορούσε μια προσφορά οικονομικής βοήθειας να κάνει την χώρα της να εγκαταλείψει την «τιμή της» και τα πυρηνικά όπλα. «Κανείς δεν ανταλλάσσει τη μοίρα του για μερικά κέικ καλαμποκιού», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Κβόν Γιανγκ-σε εξέφρασε «βαθιά λύπη» στο κοινοβούλιο για τα σχόλια της Κιμ Γιο Γιονγκ, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτησή της «πολύ ασεβή και απρεπή».

Η Βόρεια Κορέα επενδύει ένα τεράστιο κομμάτι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) σε οπλικά προγράμματα και έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι θεωρεί την πυρηνική της ικανότητα ως αυτοάμυνα και απαραίτητη για την προστασία της απέναντι στις «εχθρικές» πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το KCNA η Βόρεια Κορέα δεν είχε καμία πρόθεση να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Νότο. «Αν και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα με κάποιο ακόμα πιο μεγάλο σχέδιο στο μέλλον, καθώς το «τολμηρό του σχέδιο» δεν λειτουργεί, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί του», φέρεται να δήλωσε η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Στην Άγκυρα αύριο ο Μητσοτάκης για επίσκεψη εργασίας

Η Αίγυπτος στηρίζει την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα