ΑΘΗΝΑ
23:52
|
05.05.2024
Οι θερινές ασκήσεις, με την ονομασία σε Ulchi Freedom Shield, ξεκίνησαν το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις μεγαλύτερες κοινές ασκήσεις τους εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα κοινές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους έναντι μιας πιθανής δοκιμής πυρηνικών όπλων από την Βόρεια Κορέα.

Οι ετήσιες θερινές ασκήσεις, που μετονομάστηκαν σε Ulchi Freedom Shield, ξεκίνησαν το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο πρέδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, ανέφερε πως στόχο έχουν «τη βελτίωση της ετοιμότητας της χώρας ώστε να ανταποκρίνεται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα του πολέμου, με τις εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές εναντίον βασικών εγκαταστάσεων, όπως εργοστάσια τσιπ και αλυσίδες εφοδιασμού».

«Η διατήρηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο βασίζεται στην ακλόνητη ισχύ των δυνάμεων προάσπισης της ασφαλείας μας», είπε ο Γιουν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας διεξοδικές ασκήσεις με βάση πραγματικά σενάρια.

Οι ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες από το 2017, όταν μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν επίσης υποχωρήσει προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα.

Ενώ η Ουάσιγκτον και η Σεούλ περιγράφουν τις ασκήσεις τους ως αμυντικές, η Πιονγκγιάνγκ τις παρουσιάζει ως πρόβες εισβολής που δικαιολογούν την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων της.

Όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την προκαταρκτική εκπαίδευση για τις ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ από τη δυτική ακτή. Η χώρα πραγματοποίησε δοκιμές πυραύλων με πρωτοφανή ρυθμό φέτος και οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι λένε ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή ανά πάσα στιγμή.

Ο Γιουν είπε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομική βοήθεια εάν η Πιονγκγιάνγκ λάβει μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση, αλλά η Βόρεια Κορέα απέρριψε την προσφορά του, επικρίνοντάς τον ανοιχτά.

Η Κιμ Τζο Γιονγκ, η ολοένα και πιο ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, περιέγραψε την πρόταση της Σεούλ ως αφελή και τόνισε ότι η χώρα της δεν έχει καμία πρόθεση να ανταλλάξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για καμμιά οικονομική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συμμετείχαν σε πρόσφατη άσκηση βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης, την πρώτη τέτοια άσκηση από το 2017, όταν οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Τόκιο έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα