ΑΘΗΝΑ
21:30
|
29.05.2023
Η ανίχνευση του διοξειδίου σε μακρινούς εξωπλανήτες, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αναζήτηση κόσμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διοξείδιο του άνθρακα εντόπισε για πρώτη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, συγκεκριμένα του WASP-39b, ενός καυτού αέριου γίγαντα που κινείται πέριξ ενός άστρου σαν τον Ήλιο μας, σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βασικό συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας και, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή. Η ανίχνευση του διοξειδίου σε μακρινούς εξωπλανήτες, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αναζήτηση κόσμων πιθανώς φιλικών στην ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση, ενώ θα ακολουθήσει κανονική επιστημονική δημοσίευση στο Nature την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν ότι «για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα ανιχνεύθηκε σαφώς σε έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος».

Ο WASP-39b κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, στο ένα όγδοο της απόστασης Ήλιου-Ερμή, γι’ αυτό ο εξωπλανήτης έχει θερμοκρασία περίπου 900 βαθμών Κελσίου. Λόγω της υψηλής αυτής θερμότητας, η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη διογκώνεται, με αποτέλεσμα ο εξωπλανήτης να είναι κατά περίπου 35% μεγαλύτερος του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Δικηγόρος χρησιμοποίησε ChatGPT σε υπόθεση και βρέθηκε κατηγορούμενος

Η Κίνα θα στείλει τον πρώτο μη στρατιωτικό αστροναύτη στο διάστημα

Απογειώθηκε το C919, το πρώτο εξ ολοκλήρου made in China αεροσκάφος

Το Twitter αποσύρεται από τον εθελοντικό κώδικα παραπληροφόρησης της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα