ΑΘΗΝΑ
19:48
|
04.05.2024
Ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον στο άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε για την Ελλάδα ξανά» ανησυχεί για κυβέρνηση, εκλογές και οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου εξακολουθεί να προσελκύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά την αρθρογραφία στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και το Πολίτικο ήρθε σημερινό άρθρο γνώμης του Ρόιτερς που καταγράφει λόγους για την «ανησυχία» πιστωτών, επενδυτών και συμμάχων της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, μερικά χρόνια αφότου πέρασε το «θρίλερ» περί Grexit.

Ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον στο άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε για την Ελλάδα ξανά» επικαλείται ως αφορμή για το άρθρο του τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών θεωρώντας πως απειλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις δεν φαντάζει πιθανή η νίκη της ΝΔ σε επόμενες εκλογές. Θεωρεί πως η χώρα εισέρχεται σε «παρατεταμένη πολιτική αστάθεια» μολονότι επισημαίνει πως δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που είχε εκδηλωθεί πριν καμιά δεκαριά χρόνια.

Εικόνα

Ο Ντίξον εμφανίζεται «ανήσυχος» και για το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος της χώρας που ανέρχεται στο 189% του ΑΕΠ, συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με την τρέχουσα περίοδο ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και αύξησης των επιτοκίων.

Εδώ παπάς, εκεί παπάς….

Παράλληλα διακρίνει δυσκολίες και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι ούτε αυτό θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και εάν συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ.

Κάνοντας διάφορους συλλογισμούς ο αρθρογράφος προτείνει εμμέσως είτε αντικατάσταση του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη «με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό προς το ΠΑΣΟΚ» ή συγκρότηση κυβέρνησης ενός «μεγάλου συνασπισμού με επικεφαλής τεχνοκράτη» μολονότι ακολούθως διαπιστώνει και ο ίδιος πως κανένα από αυτά τα σενάρια δεν θα οδηγούσε σε σταθερότητα.

Δεν αποκλείει πάντως και την πιθανότητα ξαφνικών πρόωρων εκλογών «άμεσα» σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός «δυσκολευτεί περαιτέρω» εάν υπάρξουν και άλλες «επιζήμιες αποκαλύψεις» για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ενώ παρακάτω δεν παραλείπει ο αρθρογράφος να στηλιτεύσει την επιλογή του να μην καταπολεμήσει την διαφθορά μεταξύ άλλων «δίνοντας αμνηστία στους μεγάλους φοροφυγάδες».

Και μία αναφορά στη γνωστή Ξαφά

Από το άρθρο γνώμης δεν λείπει μία αναφορά στην Μιράντα Ξαφά, τη γνωστή συντηρητική οικονομολόγο που εκφράζει σταθερά απόψεις ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων και την εκτίμησή της για πρωτογενές έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2022.

Αναφέρει στη συνέχεια πως η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να θελήσει να αποφύγει τριβές με την Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης επειδή «ανησυχεί πολύ περισσότερο για την αστάθεια στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι». Θεωρεί έτσι πως οι παράγοντες αυτοί «θωρακίζουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μπορεί να μην είναι αρκετοί εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας» προβλέποντας ότι από το 2033 «ο λογαριασμός για αποπληρωμές και τόκους θα εκτιναχθεί κατακόρυφα».

Καταλήγει δε με την άποψη πως μόλις τελειώσουν οι παράλληλες γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις, η ΕΕ «μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κλείσει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα