ΑΘΗΝΑ
14:56
|
08.11.2024
Ομάδα του Οργανισμού καθ’ οδόν για τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών, εγείροντας ανησυχίες για τον κίνδυνο μείζονος δυστυχήματος.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, που θέτουν σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τη Μόσχα, τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα στην περιοχή με μη επανδρωμένα εναέρια σκάφη, βαρύ πυροβολικό και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες επιθέσεις απωθήθηκαν από συστήματα αεράμυνας, αλλά αρκετές οβίδες έπληξαν εγκαταστάσεις υποδομής και την περιοχή της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Μόλις χθες, Κυριακή, οι Ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως χρειάστηκαν να καταρρίψουν οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του στρατού της Ουκρανίας. Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτιμάται πως το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Ο οπλισμός που μετέφερε ανατινάχθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές, υποστήριξε η ρωσική πλευρά.

Τις τελευταίες εβδομάδες Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για στοχοποίηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, προκαλώντας μεγάλη διεθνή ανησυχία, με τον ΟΗΕ να ζητά να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την εγκατάσταση και να υπάρξει έλεγχος στο εργοστάσιο.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση, προειδοποίησε προχθές Σάββατο για τον κίνδυνο να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και πυρκαγιά έπειτα από νέα πλήγματα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.

Αρχικά, το Κίεβο εναντιωνόταν στην επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ, ανησυχώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, προτού εντέλει υποστηρίξει την ιδέα.

Από την πλευρά της Μόσχας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε χθες ότι η Μόσχα ήταν αυτή που επέμενε σε μια τέτοια επιθεώρηση, ενώ έκανε για μια ακόμα φορά λόγο για «πυρηνική τρομοκρατία» εκ μέρους του Κιέβου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος, όπως αξίωνε προηγουμένως, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο γνωστό μοτίβο του υποτιθέμενου θετικού κλίματος, οι δηλώσεις Γεραπετρίτη-Φιντάν

Όρμπαν: Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει την Ουκρανία, χωρίς τις ΗΠΑ

Safe Youth: Σε εφαρμογή απο Δευτέρα το panic button για τους νέους

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Ξανά αύριο στον Ευαγγελισμό η ανακρίτρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα