ΑΘΗΝΑ
19:17
|
01.12.2022
Η χώρα είχε «ατυχείς εμπειρίες ξένων πολεμικών πλοίων που εισήλθαν στα ύδατα της χώρας κατά τη διάρκεια του έτους χωρίς να δοθεί διπλωματική άδεια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νήσοι του Σολομώντα ανέστειλαν το δικαίωμα εισόδου στα ύδατά τους για πλοία ξένων πολεμικών ναυτικών εν αναμονή της υιοθέτησης μιας νέας διαδικασίας για την έγκριση των επισκέψεων στα λιμάνια της χώρας, σε μια προσπάθεια καλύτερης αστυνόμευσης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μανασέ Σογκαβάρε.

Η απαγόρευση εισόδου ακολούθησε περιστατικά την περασμένη εβδομάδα, όπου ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής, το USCGC Oliver Henry, και ένα σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Spey, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν προσεγγίσεις σε λιμάνια των Νήσων Σολομώντα καθώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

«Ζητήσαμε από τους εταίρους μας να μας δώσουν χρόνο να επανεξετάσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή τις νέες διαδικασίες μας, προτού στείλουν περαιτέρω αιτήματα για την είσοδο στρατιωτικών πλοίων στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Σογκαβάρε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Αυτό θα ισχύει καθολικά για όλα τα πλοία πολεμικού ναυτικού που επισκέπτονται» την χώρα, καθώς και ότι επιθυμεί να οικοδομήσει εθνική ικανότητα για την αστυνόμευση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του νησιωτικού έθνους του Ειρηνικού.

Οι Νήσοι Σολομώντα είχαν «ατυχείς εμπειρίες ξένων πολεμικών πλοίων που εισήλθαν στα ύδατα της χώρας κατά τη διάρκεια του έτους χωρίς να δοθεί διπλωματική άδεια», σύμφωνα με τη δήλωση του Σογκαβάρε, ο οποίος δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες ανήκουν τα αναφερόμενα πλοία. Η αναστολή των επισκέψεων στα πλοία πολεμικών ναυτικών θα αρθεί όταν τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαδικασία.

Σε ομιλία του σήμερα για να καλωσορίσει το επισκεπτόμενο αμερικανικό νοσοκομειακό πλοίο Mercy, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπέρα έφτασε στις Νήσους του Σολομώντα πριν ανακοινωθεί το μορατόριουμ, ο Σογκαβάρε υποστήριξε ότι η καθυστέρηση για το USCGC Oliver Henry οφείλεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν είχαν σταλεί εγκαίρως στο γραφείο του. Επιβεβαίωσε επίσης καθυστερήσεις στην έγκριση εισόδου για το πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού HMS Spey, το οποίο ακύρωσε τον προγραμματισμένο ελλιμενισμό του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής

Αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ταϊβάν

Ε.Ε.: Κοντά στο να αποφασίσει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα