ΑΘΗΝΑ
14:35
|
20.04.2024
Το μέτρο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στην Πράγα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει μια συμφωνία με τη Ρωσία που διευκολύνει την έκδοση βίζας, αλλά δεν θα επιβάλει γενική απαγόρευση βίζας σε Ρώσους πολίτες καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία για κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σζιγιάρτο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σζιγιάρτο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουγγαρία, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για πρόσθετες αποστολές φυσικού αερίου στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου, αντιτάχθηκε μαζί με ορισμένα άλλα κράτη-μέλη στην απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Ρώσους πολίτες σε συνάντηση υπουργών της ΕΕ στην Πράγα.

Megállapodás született a Gazprommal:Holnaptól a szerződéses mennyiségen felül, naponta maximum 5.8 millió m³ plusz földgáz érkezik Magyarországra! Az energiaellátásunk biztonságban van!

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, August 31, 2022

Η συμφωνία που διευκολύνει την έκδοση βίζας θα ανασταλεί με την υποστήριξη ειδικής πλειοψηφίας, χωρίς να διευκρινίσει αν η Ουγγαρία υποστηρίζει αυτό το μέτρο. Την Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ρωσίας καθώς είναι «προβληματικές για τη χώρα» και «δεν προσφέρουν λύση». Ενώ η ουγγρική κυβέρνηση κάνει «σαφή διάκριση μεταξύ επιτιθέμενου και θύματος», καταδικάζει τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, «Οι Ούγγροι δεν πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν το τίμημα του πολέμου», εξήγησε.

Οι ανατολικές και σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν σθεναρά την απαγόρευση των Ρώσων τουριστών, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προειδοποιήσει τους ομολόγους τους ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό, λέγοντας ότι οι απλοί Ρώσοι θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη Δύση.

Ο Σζιγιάρτο δήλωσε ότι η Gazprom θα αυξήσει τις καθημερινές πρόσθετες αποστολές φυσικού αερίου επιπλέον μιας υπάρχουσας μακροπρόθεσμης συμφωνίας εφοδιασμού με τη Ρωσία σε μέγιστο 5,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα από την 1η Σεπτεμβρίου έναντι 2,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα που παραδίδονται τον Αύγουστο.

Η Gazprom άρχισε να αυξάνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας στις προηγουμένως συμφωνηθείσες παραδόσεις της μέσω του αγωγού Turkstream. Στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι, πριν από την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, η Ουγγαρία λάμβανε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της με τη Ρωσία και επιπλέον 1 bcm μέσω αγωγού από την Αυστρία. Η συμφωνία με την Gazprom έχει διάρκεια 15 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα