ΑΘΗΝΑ
02:57
|
19.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε την πρόταση κατά την σημερινή του συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν παρέδωσε σήμερα στη Ρωσία μια λεγόμενη «ειρηνευτική πρωτοβουλία», η οποία προτάθηκε από έναν Ευρωπαίο ηγέτη, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στεκόμενος δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε την ευρωπαϊκή πρόταση που είπε ότι δόθηκε στον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Υπάρχουν ιδέες για να βοηθήσουμε στην εδραίωση της ειρήνης και να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και μοιράστηκα αυτές τις ιδέες με τον κ. Λαβρόφ», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, χωρίς να κατονομάσει τον Ευρωπαίο ηγέτη πίσω από την πρωτοβουλία ή να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ανέφερε ωστόσο ότι η πρόταση περιλαμβάνει σημεία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί γύρω από το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο έχουν πυροδοτήσει φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή και ώθησαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να αναπτύξει εμπειρογνώμονες για να επισκεφθούν την τοποθεσία. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αλληλοκατηγορηθεί για τους βομβαρδισμούς.

Ο ημιεπίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος ISNA του Ιράν ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν ο ηγέτης που μετέδωσε το μήνυμα στην Τεχεράνη, αλλά κανένας αξιωματούχος δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Ο Μοχάμαντ Τζαμσίντι, ο πολιτικός αναπληρωτής του προέδρου του Ιράν, σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι ο Αμιραμπντολαχιάν έχει στη διαθεσή του «μια ειρηνευτική πρωτοβουλία και ένα σημαντικό μήνυμα» από «έναν κορυφαίο ηγέτη της Δυτικής Ευρώπης».

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που δημοσιοποιείται κατά την οποία η Τεχεράνη, η οποία έχει υποστηρίξει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι η ρίζα του προβλήματος όσον αφορά την σύγκρουση στην Ουκρανία, μεταφέρει μήνυμα από την Ευρώπη.

Καθώς οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας συσσωρεύονται, η Μόσχα πλησιάζει όλο και περισσότερο το Ιράν, μεταξύ άλλων, επεκτείνοντας το διμερές εμπόριο, ένα ζήτημα που τονίστηκε σήμερα από τον Αμιραμπντολάχιαν και τον Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούλιο, συναντώντας τον Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι του είπαν ότι το ΝΑΤΟ θα είχε ξεκινήσει τελικά τον πόλεμο στην Ουκρανία αν ο Πούτιν «δεν είχε πάρει την πρωτοβουλία».

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται εδώ και μήνες ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να αγοράσει «εκατοντάδες» ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για χρήση στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη έχει αρνηθεί. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει το πρώτο φορτίο ιρανικών drones, αλλά αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα με αυτά. Η Τεχεράνη και η Μόσχα δεν αντέδρασαν στους τελευταίους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Ο Αμιραμπντολαχιάν και ο Λαβρόφ συζήτησαν επίσης την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκοσμίων δυνάμεων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να επανεξετάζει τα τελευταία σχόλια των ΗΠΑ για ένα «τελικό» ευρωπαϊκό κείμενο που προτάθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και εξακολουθεί να θέλει εγγυήσεις ότι θα απολαύσει τα οικονομικά οφέλη που ορίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Η Ρωσία υποστηρίζει την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας και την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά του Ιράν», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Γνωστή επίσημα ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), η συμφωνία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των πολυμερών κυρώσεων. Ωστόσο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλαν κυρώσεις. Έκτοτε, το Ιράν εντείνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, διατηρώντας ότι προορίζονται αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Ραϊσί είχε τονίσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια έρευνα διασφαλίσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για ίχνη τεχνητού πυρηνικού υλικού που βρέθηκαν πριν από χρόνια σε αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να κλείσει προτού επιτευχθεί συμφωνία για την αποκατάσταση του ΚΟΣΔ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα