ΑΘΗΝΑ
05:32
|
27.04.2024
Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αναχώρησε σήμερα από το Κίεβο με προορισμό τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ελπίζει να εγκαταστήσει μια μόνιμη αποστολή στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως η αποστολή, που αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Κίεβο με προορισμό τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και μήλο της έριδος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδιάζει να παραμείνει λίγες ημέρες. Το να παραμείνει μόνιμα εκεί κλιμάκιο του οργανισμού «είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να κάνω και θα το κάνω», φέρεται να δήλωσε.

Η αποστολή κατευθύνεται τώρα σε μια ζώνη μάχης, είπε ο Γκρόσι, «και αυτό απαιτεί ρητές εγγυήσεις, όχι μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και από την Ουκρανία. Καταφέραμε να τις εξασφαλίσουμε», πρόσθεσε.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ αναχώρησε από τη Βιέννη τη Δευτέρα και έφτασε χθες Τρίτη στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν στο TASS τη Δευτέρα ότι η αποστολή θα φτάσει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μέσω του Κιέβου και μιας περιοχής που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για το όλο θέμα, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η αποστολή με επικεφαλής τον Γκρόσι απαρτίζεται από εκπροσώπους δέκα χωρών: Αλβανία, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία, Λιθουανία, Μεξικό, Πολωνία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ εξήγησε ότι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή για να διασφαλιστεί η ουδετερότητα και η αμεροληψία της.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιθεωρητές θα ελέγξουν την πυρηνική ασφάλεια στο εργοστάσιο, αλλά δεν θα ασχοληθούν με πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα.

Οι αρχές, πάντως, της ελεγχόμενης από τους Ρώσους, περιοχής της Ζαπορίζια, εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είναι προκατειλημμένη, καθώς έξι από τα 11 μέλη της εκπροσωπούν χώρες του ΝΑΤΟ. «Από τις έντεκα χώρες της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας που εκπροσωπείται από τον Γκρόσι, έξι είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αυτές είναι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προμήθευσαν όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι. Επομένως, δεν είναι δυνατό να δηλώνουν αμερόληπτοι», δήλωσε στο TASS ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του συμβουλίου διοίκησης της περιοχής, στο TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα