ΑΘΗΝΑ
04:03
|
20.04.2024
Ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία θα δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, παραμένουν εντός του πυρηνικού σταθμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίστηκαν σήμερα οι σφοδρές μάχες κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης σε μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, μία ημέρα αφότου ειδικοί από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το πυρηνικό παρατηρητήριο του ΟΗΕ, εξέφρασαν ανησυχίες για δομικές ζημιές στην εκτεταμένη περιοχή της Ζαπορίζια. Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε σχέδια για συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα από την έδρα της στη Βιέννη για να συζητήσει την αποστολή.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια. Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια, αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες υποδομές στην περιοχή της Νικόπολης στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, απέρριψε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα χρησιμοποιεί το πυρηνικό εργοστάσιο ως ασπίδα για να εξαπολύει επιθέσεις και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει βαρύ οπλισμό ούτε στην περιοχή ούτε σε κοντινές περιοχές. Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, έχοντας εκτοξεύσει 120 βλήματα πυροβολικού και έχοντας χρησιμοποιήσει 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αυτοκτονίας» για να πλήξουν το εργοστάσιο, «εγείροντας μια πραγματική απειλή πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη».

Η ομάδα επιθεωρητών της ΙΑΕΑ έφτασε χθες στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε μια αποστολή επιθεώρησης με στόχο την προστασία του εργοστασίου από την καταστροφή. Οι μάχες της Πέμπτης προκάλεσαν το κλείσιμο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου της αποστολής.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν κατηγορίες ότι η άλλη πλευρά προσπαθούσε να εμποδίσει το έργο των εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ ή να ελέγξει το μήνυμα. Ο Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα χθες, χαιρέτισε την άφιξή της αποστολής στο εργοστάσιο, ωστόσο ανέφερε ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν την επίσκεψη, επιτρέποντας στους Ρώσους να παρουσιάσουν μια μονόπλευρη, «μάταιη περιοδεία». Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει «θετικά» την άφιξη της αποστολής, «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς».

Η αυτοκινητοπομπή της 14μελούς αντιπροσωπείας έφτασε χθες στον πυρηνικό σταθμό μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στους ειδικούς να περάσουν από την πρώτη γραμμή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την αποχώρησή του, με συναδέλφους του να παραμένουν στον σταθμό, ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, υποσχέθηκε την «συνεχή παρουσία» εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, αφού εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ περιηγήθηκαν σε ολόκληρο τον χώρο του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών ελέγχου, των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και των γεννητριών ντίζελ, και συναντήθηκαν με το προσωπικό, είναι «προφανές ότι το εργοστάσιο και η ακεραιότητα του εργοστασίου έχουν παραβιαστεί αρκετές φορές», χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει αν αυτό συνέβη τυχαία ή σκόπιμα. «Θα συνεχίσω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρι να έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα