ΑΘΗΝΑ
11:25
|
24.04.2024
Ο τελευταίος λειτουργικός αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τελευταίος λειτουργικός αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού, ενώ δύο μέλη της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να παραμείνουν στο εργοστάσιο σε «μόνιμη βάση», όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική πυρηνική εταιρεία Energoatom.

«Τέσσερις από τους έξι εκπροσώπους της ομάδας επιθεώρησης της ΙΑΕΑ ολοκλήρωσαν το έργο τους στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και εγκατέλειψαν το έδαφος του εργοστασίου», έγραψε η Energoatom σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, προσθέτοντας πως «Αναμένεται ότι δύο εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται (στο εργοστάσιο) σε μόνιμη βάση».

Ο τοπικός αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρογκόφ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης σήμερα ότι δύο παρατηρητές της ΙΑΕΑ θα παραμείνουν, αλλά δεν έδωσε πιθανό χρονικό πλαίσιο. «Τα μέλη της αποστολής της ΙΑΕΑ έχουν πλέον εγκαταλείψει (το εργοστάσιο) της Ζαπορίζια, ενώ επί του παρόντος δύο άτομα έχουν παραμείνει εκεί ως παρατηρητές», ανέφερε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας από τον Μάρτιο, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να ανταλλάζουν κατηγορίες για τον βομβαρδισμό του. Η Ουκρανία έχει επίσης κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι βασίζει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό.

Δύο αντιδραστήρες στο εργοστάσιο παραμένουν σε χρήση, αλλά επί του παρόντος είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, έχοντας υποστεί επανειλημμένες αποσυνδέσεις λόγω βομβαρδισμών το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα