ΑΘΗΝΑ
22:53
|
26.04.2024
«Ανυπομονώ για μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη σεβασμό στις συμφωνίες μας» ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στην Λιζ Τρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τήρηση όλων των συμφωνηθέντων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε σήμερα με τρόπο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τη νέα ηγέτη των Συντηρητικών και νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μετά την ανακοίνωση της νίκης της τελευταίας επί του αντιπάλου της, (πρώην υπουργού Οικονομικών) Ρίσι Σούνακ με 20.927 ψήφους διαφορά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Τουίτερ δήλωσε με νόημα:

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε μαζί πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανυπομονώ για μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη σεβασμό στις συμφωνίες μας».

Η Τρας όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να τηρήσει το Πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές. Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες. Εκείνη άλλωστε προώθησε νομοσχέδιο με το οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία. Κάτι που μπορεί να σημάνει την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες για παραβάσεις στις μεταξύ τους συμφωνίες και προειδοποιεί ότι μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα