ΑΘΗΝΑ
10:08
|
26.04.2024
Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους για επικείμενη οικονομική ύφεση στη χώρα της σαν αυτή που βύθισε στο χάος το Κολόμπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν βρίσκεται στα βήματα της οικονομικής ύφεσης και της πολιτικής αστάθειας της Σρι Λάνκα παρά τις όποιες συνέπειες έχουν προκαλέσει στη χώρα η διετία της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τόνισε μάλιστα, ότι η οικονομία του Μπαγκλαντές παραμένει «εύρωστη» και ότι η κυβέρνησή της ασκεί μια προσεκτική και συνετή δανειοληπτική πολιτική.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο ANI, η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα αναφέρθηκε στις γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η διεθνής κοινότητα και όχι το Μπαγκλαντές ως μονάδα. «Η οικονομία μας είναι ακόμα δυνατή», είπε η Χασάν και πρόσθεσε, «αρχικά αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες της πανδημίας και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Μας επηρέασαν αλλά το Μπαγκλαντές συνεχίζει να είναι συνεπές στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο δείκτης χρέους παραμένει χαμηλός. Σε αντίθεση με τη Σρι Λάνκα, η πορεία και η ανάπτυξη της οικονομίας μας χαράσσεται με πολύ προσεκτικά βήματα».

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό όλα τα δάνεια έγιναν με γνώμονα τα ανταποδοτικά οφέλη αυτών για το Μπαγκλαντές. «Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Δεν αποτελούμε εξαίρεση, αλλά το Μπαγκλαντές δεν θα γίνει η επόμενη Σρι Λάνκα. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα που εφαρμόζονται ή που ετοιμάζουμε στοχεύουν στο πώς θα ωφεληθεί ο λαός μας. Δεν προχωράμε σε έργα ανάπτυξης μόνο και μόνο για να ξοδεύουμε χρήματα», είπε η Σεΐχ Χασάν.

Η εικόνα που παρουσίασε η Πρωθυπουργός δεν συνάδει πολύ με την καθημερινότητα στη χώρα. Προ ημερών αποφασίστηκε ότι τα σχολεία στο Μπαγκλαντές θα κλείνουν μία επιπλέον ημέρα κάθε εβδομάδα και τα κυβερνητικά γραφεία και οι τράπεζες θα λειτουργούν μία ώρα λιγότερο την ημέρα, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης.

Οι διακοπές του εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το Μπαγκλαντές, που τις τελευταίες εβδομάδες αγωνίζεται, με μια σειρά μέτρα, να αμβλύνει την πίεση στα φθίνοντα συναλλαγματικά του αποθέματα που αγγίζουν μόλις τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Σρι Λάνκα κατέρρευσε λόγω των υπέρογκων χρεών της σε διεθνείς πιστωτές, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης, λόγω της διαφθοράς μετά από μια πολιτική νεποτισμού ετών αλλά και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία που εκτίναξαν παγκοσμίως τις τιμές σε βασικά αγαθά και στα καύσιμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα