ΑΘΗΝΑ
16:34
|
19.04.2024
Έμποροι και μαθητές η πλειοψηφία των 37 νεκρών, από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 37 ακόμα τραυματίστηκαν, χθες Δευτέρα,  τη Δευτέρα όταν έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έπληξε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προμήθειες στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο που πλήττεται από επιθέσεις τζιχαντιστών.

«Ένα από τα οχήματα που μετέφεραν πολίτες χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο προσωρινός απολογισμός είναι 35 νεκροί και 37 τραυματίες, όλοι άμαχοι», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνήτης της περιοχής Σαχέλ Ροντόλφο Σόργιο, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από τον στρατό και το επεισόδιο έλαβε χώρα μεταξύ Τζίμπο και Μπουρζάνγκα.

«Οι συνοδοί ασφάλισαν γρήγορα την περίμετρο του συμβάντος και έλαβαν μέτρα για να βοηθήσουν τα θύματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει από τα βόρεια για την πρωτεύουσα της χώρας, Ουαγκαντούγκου.

Τα θύματα είναι κυρίως έμποροι που επρόκειτο να αγοράσουν προμήθειες στην Ουαγκαντούγκου και μαθητές που επέστρεφαν στην πρωτεύουσα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Να σημειωθεί ότι στη ίδια περιοχή, στις αρχές Αυγούστου, 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν από διπλή έκρηξη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Τζιχαντιστικές ομάδες πραγματοποίησαν πρόσφατα παρόμοιες επιθέσεις σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στις κύριες πόλεις του βορρά – Ντόρι και Τζίμπο.

Η πολιτεία Σαχέλ βρίσκεται στη δίνη χέρια μιας επταετούς εξέγερσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου 1,9 εκατομμύρια άμαχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους στη Μπουρκίνα Φάσο έχει εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και η σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021.

Οι μάχες επικεντρώνονται στα βόρεια και τα ανατολικά, υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών που κατηγορούνται για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος .

Με περισσότερο από το 40% της χώρας εκτός κυβερνητικού ελέγχου, η κυβερνώσα χούντα της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία κατέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, έχει κηρύξει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ως κορυφαία προτεραιότητα.

Τραγική ειρωνία το γεγονός ότι μια μέρα πριν την επίθεση, το βράδυ της Κυριακής, σε μια ομιλία του προς το έθνος από την πόλη Ντόρι, ο επικεφαλής  της χούντας, αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταόγκο Ντάμιμπα, έκανε λόγο για «σχετική ηρεμία» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει εντείνει τις «επιθετικές ενέργειες» του στρατού και επίσης ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου με ορισμένες ένοπλες ομάδες, μέσω θρησκευτικών και τοπικών ηγετών. Σύμφωνα με τον Ντάμπιμπα, αυτή η διαδικασία έδωσε τη δυνατότητα σε «αρκετές δεκάδες νέους» να καταθέσουν τα όπλα. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές επιθέσεις από την αρχή του έτους, όπως η σφαγή του περασμένου Ιουνίου στο βορειοδυτικό τμήμα της Σεγιετένγκα, όταν σκοτώθηκαν 86 άμαχοι – μια από τις πιο αιματηρές της μακροχρόνιας εξέγερσης.

Με πληροφορίες από AFP, Deutsche Welle, Le Monde

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα