ΑΘΗΝΑ
18:32
|
01.12.2022
Πρόσθετες εξηγήσεις σχετικά με τμήματα της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ζήτησε η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην χθεσινή προτροπή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για τη δημιουργία μιας ζώνης «προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εν μέσω αυξανόμενων φόβων οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό ατύχημα.

«Όσον αφορά την πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, πρέπει να εξετάσουμε το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης. Πώς ακριβώς μπορεί να οριστεί αυτή η προστασία; Εάν η ουσία της πρότασης είναι η αποστρατιωτικοποίηση στο έδαφος του εργοστασίου, τότε μπορούμε να την υποστηρίξουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπογράμμισε δε, ότι η έκθεση των παρατηρητών της Υπηρεσίας που επισκέφθηκαν τον πυρηνικό σταθμό, κάνει λόγο για «παρουσία ρωσικού στρατιωτικού υλικού στο έδαφος του εργοστασίου» και έχει «σαφείς αναφορές στη ρωσική στρατιωτική κατοχή».

Στην έκθεση των παρατηρητών της ΙΑΕΑ που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, αναφέρεται ότι η παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού – σύμφωνα με πληροφορίες του Κιέβου πάντα – θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλειά του. Ωστόσο, Η ΙΑΕΑ φροντίζει να μην επιμερίσει ευθύνες σε καμία πλευρά.

Χθες, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έπληξε την περιοχή τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες. Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο ως ασπίδα από την οποία χτυπούν τις κοντινές πόλεις, αν και η Ρωσία επιμένει ότι απλά φρουρεί την τοποθεσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ΙΑΕΑ για να συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «ως πρώτο βήμα, οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα εμπλακούν σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του εργοστασίου».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση ζητά η Μόσχα

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ζήτησε «πρόσθετες εξηγήσεις» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τμήματα της έκθεσής της για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα Τετάρτη.

«Υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες εξηγήσεις επειδή υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στην έκθεση. Δεν θα τα απαριθμήσω τώρα, αλλά ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον Γενικό Διευθυντή της ΙΑΕΑ», ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Interfax.

Νωρίτερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε πως η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της IAEA, o Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, η αποστρατιωτικοποίηση δεν θα είναι μέτρο προστασίας του εργοστασίου», προσθέτοντας ότι «ο μόνος εύλογος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το εργοστάσιο προστατεύεται από πυρηνικά ατυχήματα είναι να σταματήσουν οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί».

Κάλεσε δε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ηγεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσουν σθεναρά τις «προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, οι οποίες στοχεύουν όχι μόνο κατά του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, αλλά και εναντίον διεθνών αξιωματούχων – υπαλλήλων της ΙΑΕΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Συμμαχικές διαφωνίες εκ του σύνεγγυς για Μπάιντεν-Μακρόν  

Λαβρόφ: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον

OHE: Απαραίτητα για τη Δύση τα ρωσικά λιπάσματα

Μόσχα: Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα