ΑΘΗΝΑ
04:27
|
25.04.2024
Η κίνηση ακολουθεί τη διαταγή του προέδρου της Νότιας Κορέας να επιταχυνθεί η δημιουργία του συστήματος Kill Chain που εξαπολύει προληπτικές επιθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκαθάρισε σήμερα πως η χώρα του διαθέτει  πυρηνικό οπλοστάσιο και πως αυτό είναι πλέον ένα «μη αναστρέψιμο γεγονός». Τόνισε επίσης κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να ξανατεθεί σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ ζήτημα «αποπυρηνικοποίησης» της Κορεατικής Χερσονήσου, χαιρετίζοντας σχετικό νόμο που ψήφισε νωρίτερα ομόφωνα η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση.

Ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας να χρησιμοποιήσει «προληπτικά» πυρηνικά όπλα για λόγους αυτοάμυνας και αντικαθιστά παλιότερο νόμο του 2013, που ανέφερε πως η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αποκρούσει εισβολή ή επίθεση από ένα εχθρικό πυρηνικό κράτος και να απαντήσει σε αντίποινα.

«Η ύψιστη σημασία του νόμου για τα πυρηνικά όπλα είναι να χαράξουμε μια μη αναστρέψιμη γραμμή, ώστε να μην υπάρξει διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά μας όπλα», δήλωσε ο Κιμ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν θα παραδώσει ποτέ τα όπλα ακόμη και αν η χώρα αντιμετωπίσει 100 χρόνια κυρώσεων, τονίζοντας:

«Όσο τα πυρηνικά όπλα παραμένουν στη γη και ο ιμπεριαλισμός παραμένει και οι ελιγμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και των οπαδών τους εναντίον της δημοκρατίας μας δεν τερματίζονται, το έργο μας για την ενίσχυση της πυρηνικής δύναμης δεν θα σταματήσει».

Μεταξύ των σεναρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική επίθεση είναι η απειλή ενός επικείμενου πυρηνικού χτυπήματος, η απειλή κατά της ηγεσίας, του λαού ή της ύπαρξης της χώρας, ή η απόκτηση πλεονεκτήματος κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Ο αρχικός νόμος του 2013 όριζε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αποκρούσει εισβολή ή επίθεση από ένα εχθρικό πυρηνικό κράτος και να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αντίποινα.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο Κιμ έχει «όλες τις αποφασιστικές εξουσίες» πάνω στα πυρηνικά όπλα, αλλά αν απειληθεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, τότε τα πυρηνικά όπλα μπορούν να εκτοξευθούν «αυτόματα».

Ο νέος νόμος επιτρέπει προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα εάν εντοπιστεί επικείμενη επίθεση από όπλα μαζικής καταστροφής ή εναντίον των «στρατηγικών στόχων» της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της. Όπως και ο προηγούμενος νόμος, δεσμεύεται να μην απειλεί τα μη πυρηνικά κράτη με πυρηνικά όπλα, εκτός εάν ενωθούν με μια χώρα με πυρηνικά όπλα για να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα. Ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εάν εντοπίσει επικείμενη επίθεση οποιουδήποτε είδους με στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ή τη διοίκηση των πυρηνικών της δυνάμεων.

Το σύστημα Kill Chain της Νότιας Κορέας προβλέπει τη διεξαγωγή προληπτικών επιθέσεων κατά των πυρηνικών υποδομών και του συστήματος διοίκησης της Βόρειας Κορέας εάν υπάρχει υποψία επικείμενης επίθεσης. Ο Κιμ αναφέρθηκε στο Kill Chain, που αποτελεί μέρος μιας τριπλής στρατιωτικής στρατηγικής η οποία ενισχύεται υπό τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, ως ένδειξη ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμες εντάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα