ΑΘΗΝΑ
18:29
|
01.12.2022
Αιτία η παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι στα τέλη του περασμένου μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέες συγκρούσεις στη βόρεια Αιθιοπία έχουν αναγκάσει τις απεγνωσμένα αναγκαίες παραδόσεις βοήθειας στο Τιγκράι να σταματήσουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας του σχεδόν διετούς πολέμου μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι.

Η επανέναρξη των μαχών στα τέλη του περασμένου μήνα παραβίασε την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο και είχε επιτρέψει σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της πληγείσας περιοχής Μεκέλε για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην πρώτη της έκθεση για την κατάσταση από τότε που ξέσπασαν νέες συγκρούσεις την 24η Αυγούστου, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA δήλωσε ότι η βία «επηρεάζει ήδη τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές».

«Η τελευταία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που εισήλθε στο Τιγκράι πριν από τη διακοπή ήταν η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή της 23ης Αυγούστου αποτελούμενη από 158 φορτηγά με ανθρωπιστικές και επιχειρησιακές προμήθειες», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Οι πτήσεις της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες πετούσαν μεταξύ Αντίς Αμπέμπα και Μεκέλε δύο φορές την εβδομάδα… έχουν επίσης σταματήσει από την 26η Αυγούστου».

Οι συγκρούσεις έχουν επίσης πλήξει την πρόσβαση γειτονικών περιοχών σε βοήθεια, με την έκθεση της OCHA να αναφέρει ότι «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές στην περιοχή Αμχάρα, όπως σε τμήματα της ζώνης Γουάγκ Χέμρα, ανεστάλησαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια».

Οι μάχες ξέσπασαν γύρω από τα νοτιοανατολικά σύνορα του Τιγκράι, αλλά έκτοτε έχουν εξαπλωθεί κατά μήκος των νότιων συνόρων της περιοχής σε περιοχές δυτικά και βόρεια των αρχικών συγκρούσεων. Η αύξηση της βίας έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ, να βρίσκεται επί του παρόντος στην Αιθιοπία για να ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευθύνες για την έναρξη του τελευταίου γύρου εχθροπραξιών, με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF ), το πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, να κατηγορεί την κυβέρνηση και την Ερυθραία, η οποία υποστήριξε τις αιθιοπικές δυνάμεις κατά την αρχική φάση του πολέμου, ότι εξαπέλυσαν κοινή επίθεση εναντίον του Τιγκράι.

Η βορειότερη περιοχή της Αιθιοπίας υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι τράπεζες. Ακόμη και πριν από τις τελευταίες συγκρούσεις, το Τιγκράι βρισκόταν σε επισιτιστική κρίση, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ να προειδοποιεί τον περασμένο μήνα ότι σχεδόν οι μισοί από τα έξι εκατομμύρια άνθρωποι της περιοχής ήταν «σοβαρά ανασφαλείς ως προς τα τρόφιμα».

«Η πείνα έχει επιδεινωθεί, τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί καθώς οι άνθρωποι εισέρχονται στην περίοδο αιχμής της πείνας μέχρι τη φετινή συγκομιδή τον Οκτώβριο», ανέφερε το WFP στην τελευταία αξιολόγησή του που καλύπτει το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Μήνυμα 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Λήμνο

Εισαγγελική απαγόρευση στον πατέρα Αντώνιο να εισέρχεται στις δομές

Κόμμα του Κεμπέκ αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά Κάρολο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα