ΑΘΗΝΑ
23:44
|
27.04.2024
Οι στρατιώτες θα τεθούν «σε υψηλή ετοιμότητα, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά, αναπτύσσοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ενισχύουμε σημαντικά την παρουσία μας στα ανατολικά της συμμαχίας, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες.

«Όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 είναι ακλόνητη. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται ισχυρές μαζί στο ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση του λαού μας, των εθνών μας και των αξιών μας», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για συζητήσεις σχετικά με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν. Και χαιρετίζω τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης στήριξης που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Χθες συμμετείχα στην ομάδα επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν. Όλοι συμφωνήσαμε στη σημασία της ενίσχυσης και της διατήρησης της στρατιωτικής μας υποστήριξης, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τους συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με χειμερινό εξοπλισμό όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες για να επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να συνεχίσουν να πολεμούν τη Ρωσία το χειμώνα.

«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι δύσκολος και επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε όπλα και πυρομαχικά αλλά και χειμερινά ρούχα, σκηνές, γεννήτριες και όλο τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για τον χειμώνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

«Τα αρχικά σημάδια είναι θετικά και βλέπουμε την Ουκρανία να σημειώνει πραγματική, αποδεδειγμένη πρόοδο με εσκεμμένο τρόπο», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Αλλά αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία».

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η συμμαχία θα υποστηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση: «Όλοι μας θα πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα εάν η Ρωσία και άλλα αυταρχικά καθεστώτα δουν ότι η επιθετικότητά τους ανταμείβεται. Εάν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, θα υπάρξει ειρήνη. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο έθνος. Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε στην πορεία, για το καλό της Ουκρανίας και για το δικό μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα