ΑΘΗΝΑ
21:21
|
26.04.2024
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «κατευθύνονται σε αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις καιρικές καταστροφές να κοστίζουν 200 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και τη μη αναστρέψιμη κλιματική καταστροφή να πλησιάζει, ο κόσμος «οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση», αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε μια νέα έκθεση που συγκεντρώνει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την κλιματική αλλαγή.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, στην τελευταία αυστηρή προειδοποίηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ότι οι καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και κοστίζουν τη ζωή σε 115 άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ οι επιπτώσεις είναι έτοιμες να επιδεινωθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε στις πλημμύρες στο Πακιστάν, τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, την ξηρασία σε μέρη όπως η Κίνα, το Κέρας της Αφρικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τα ορυκτά καύσιμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό στη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών. Είναι το τίμημα του εθισμού της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα», υποστήριξε. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «κατευθύνονται σε αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής». «Ωστόσο, κάθε χρόνο διπλασιάζουμε αυτόν τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με ταχύ ρυθμό», πρόσθεσε.

Η έκθεση, που προέρχεται από στοιχεία που συνέταξαν αρκετές υπηρεσίες και συνεργάτες του ΟΗΕ, ανέφερε ότι υπάρχει 48% πιθανότητα η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή να φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η πιθανότητα να καταγραφεί νέο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια φτάνει το 93%.

Πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν ήδη να αντιμετωπίσουν την απειλή των πιο έντονων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι από φυσικές καταστροφές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το οικονομικό κόστος των καταστροφών που προκαλούνται από το κλίμα προβλέπεται να αυξηθεί απότομα.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι τέτοιες «απώλειες και ζημιές» μπορούν να περιοριστούν από έγκαιρη δράση για την πρόληψη περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας και την προσαρμογή στις αυξήσεις της θερμοκρασίας που είναι πλέον αναπόφευκτες. Τα ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται τα φτωχά έθνη ως αποτέλεσμα των εκπομπών που παράγονται από τις πλούσιες χώρες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο αυτό το φθινόπωρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα