ΑΘΗΝΑ
05:08
|
26.04.2024
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην συνοριακή γραμμή με το Αζερμπαϊτζάν - Διπλωματικός μαραθώνιος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στη νύχτα με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με αζερικά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός από τις 9πμ τοπική ώρα, η οποία όμως παραβιάστηκε μερικά λεπτά αργότερα.

Σε ομιλία του προς το Κοινοβούλιο της χώρας του ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δυνάμεις του Μπακού έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας θέσεις Αρμενίων στρατιωτών και ότι οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται. «Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, έχουμε 49 νεκρούς, ωστόσο, αυτό δεν είναι ο τελικός αριθμός», είπε.

Ο Πασινιάν διευκρίνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε αρχικά σε τέσσερα και στη συνέχεια σε τρία ακόμα σημεία της συνοριακής γραμμής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Γερεβάν προσέφυγε στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Η αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Πασινιάν ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την ανάφλεξη των εχθροπραξιών στην περιοχή, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση από την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».

Η Γαλλία θα θέσει το θέμα των συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε νωρίτερα το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να προτρέπει και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία.

Και η Άγκυρα στην εξίσωση

Από την πλευρά της Άγκυρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε συνομιλίες με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε λόγο για «αρμενικές προκλήσεις» και κάλεσε το Γερεβάν να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Η Αρμενία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν», έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter μετά τις συνομιλίες.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Σε αποκλιμάκωση της έντασης καλεί η Μόσχα

Η Μόσχα αναμένει από το Μπακού και το Γερεβάν να τιμήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη ρωσική διαμεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός από τις 9:00 π.μ. ώρα Μόσχας σήμερα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που εξέδωσε, σε σχέση με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, εκφράζοντας «εξαιρετική ανησυχία» για την απότομη επιδείνωση της κατάστασης.

«Καλούμε τα μέρη να απόσχουν από περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με τις τριμερείς δηλώσεις των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις 9 Νοεμβρίου 2020, 11 Ιανουαρίου και 26 Νοεμβρίου 2021», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε στενή επαφή με το Μπακού και το Γερεβάν για την κατάσταση. «Έχει ληφθεί έκκληση της ηγεσίας της Αρμενίας με αίτημα βοήθειας για την επίλυση της κατάστασης σύμφωνα με τις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες και μέσω του CSTO», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Ρωσία τονίζει ότι «όλα τα αμφισβητούμενα ζητήματα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, και όσον αφορά τα συνοριακά ζητήματα – στο πλαίσιο των εργασιών της διμερούς επιτροπής με τη συμβουλευτική βοήθεια της Ρωσίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα