ΑΘΗΝΑ
13:27
|
18.05.2024
Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή», τονίζει το ΥΠΠΟΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλοπρέπεια, η ελληνικότητα, το αστείρευτο ταλέντο και ο δυναμισμός της Ειρήνης Παππά που έφυγε σήμερα σε ηλικία 96 ετών, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που επισημαίνουν πολιτικοί και κόμματα στα μηνύματά τους για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού.

Υπουργείο Πολιτισμού: Μια Ελληνίδα με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας της Ειρήνης Παπά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή, μία διεθνής πρωταγωνίστρια που εξέπεμπε ελληνικότητα. Με τη δύναμη του ταλέντου της και τη γοητεία της προσωπικότητάς της, κατέκτησε τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις. Πάντα με τους δικούς της όρους, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις. Δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία, όταν σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια του Ροντήρη και του Γληνού, έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ατίθαση στάση, αυτή η ελευθερία, την οδήγησε σε μια μεγάλη, ζηλευτή καριέρα. Στην “Ηλέκτρα” και στον “Ζορμπά” του Κακογιάννη, στα “Κανόνια του Ναβαρόνε”, στο “Ζ” του Γαβρά, σε συνεργασίες με τον Έλιο Πέτρι, τον Φραντζέσκο Ρόζι, τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Με τη φωνή της απέδωσε τις “Ωδές” του Βαγγέλη Παπαθανασίου μεταφέροντας τον ελληνικό ήχο σε όλο τον κόσμο. Μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα, στο οποίο είχε αφιερωθεί. Θυμάμαι τη συνομιλία μας το 1999, όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συνεχάρη και με το πάθος που τη διέκρινε, μου είπε ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα αρχαία θέατρα στο κοινό, στους δημιουργούς του θεάτρου, ώστε το αρχαίο δράμα να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Της απένειμαν τη διάκριση της “Γυναίκας της Ευρώπης”. Είναι ένας τίτλος που περιορίζει το εύρος της προσωπικότητας της Ειρήνης Παπά, μιας γυναίκας, μιας Ελληνίδας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ταυτισμένη με την κλασική ελληνική ομορφιά, η Ειρήνη Παπά υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού. Η αυστηρή, δωρική φυσιογνωμία της σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Με πολλές διακρίσεις, η εμβληματική Ελληνίδα θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας και για τη σημαντική προσφορά της στο θέατρο, με τη λειτουργία του Σχολείου, ενός χώρου που είχε ονειρευτεί ως κοιτίδα του θεάτρου και στεγάζει πλέον την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Bella Greca έφυγε

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει για την απώλεια της Ειρήνης Παππά:

«Η ηθοποιός – σύμβολο, η παγκόσμια Ελληνίδα, η Bella Greca Ειρήνη Παππά έφυγε σήμερα.

Η Ειρήνη Παππά διέγραψε μια διεθνή καριέρα που ίσως καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός διέγραψε πριν και μετά από αυτή. Επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνοντας καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό να παραμιλούν με τις ερμηνείες και την ομορφιά της.

Χαρακτηρίστηκε ως η “τελευταία αρχαία Ελληνίδα”, αφού είχε εκπλήξει με την παρουσία της στην τριλογία αρχαίου δράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια. 

Στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά ανέλαβε τον ρόλο της συζύγου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και συνέβαλε στην αρτιότητα μιας ταινίας που αποτέλεσε διεθνή καταγγελία  κατά της δικτατορίας.

Είχε συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο δημιούργησαν δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν διεθνώς, με εκείνη ερμηνεύτρια, τις Ωδές και τις Ραψωδίες. 

Υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής και με χιούμορ. Η ίδια προσδιόριζε τον εαυτό της ως “ανεξάρτητη αγωνίστρια”. Χαρακτηριστικό της στάσης ζωής της υπήρξε η δήλωσή της για τον δάσκαλο πατέρα της: “Με έμαθε ότι υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, αυτή του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι”.

Το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της “Γυναίκας της Ευρώπης”.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους συναδέλφους της».

Δήλωση έκανε η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρει, «σήμερα, στους αποχαιρετισμούς, επιστρέφει η μνήμη μας στη μοναδικότητα της Ειρήνης Παπά, στη ζάλη μιας ομορφιάς φτιαγμένης από τα υλικά της γης του Χιλιομοδιού, ταυτισμένης με τα πρόσωπα των γυναικών των μεγάλων τραγωδιών. Η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια η Μήδεια είναι το δωρικό της πρόσωπο».

Και προσθέτει:

«Η γλώσσα της Ειρήνης Παπά, είναι αυτή του αγέρωχου σώματος, μια ”ημιθεϊκή μορφή” που συνοδεύει και σχηματοποιεί την ερμηνευτική τεχνική της, στις μεγάλες τραγωδίες του Αρχαίου Θεάτρου και στις εικόνες που αιχμαλώτισε η παγκόσμια κινηματογραφική οθόνη, για εκείνη. Γλώσσα που κορυφώνεται και σφραγίζει τις ταινίες του Κακογιάννη και ας συμμετείχε σε χολιγουντιανές παραγωγές, και ας είχε πρωταγωνιστήσει στο Μπρόντγουεϊ. Γι’ αυτό και οι αποχαιρετισμοί είναι δύσκολοι με την αιώνια ηθοποιό. Δεν χωρούν παρελθοντικό χρόνο. Είναι δεμένοι με ένα διαρκές παρόν της Ειρήνης Παπά. Σιωπή και σεβασμός το τελευταίο μας αντίο», καταλήγει.​

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Η «Καρυάτιδα» απέκτησε μια θέση στην αιωνιότητα

Σε ανάρτησή του, ο Δημήτρης Μάντζος, εκπροσώπος Τύπου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει:

«Από σήμερα το πρωί, η «Καρυάτιδα» απέκτησε μια θέση στην αιωνιότητα.

Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση την Ειρήνη Παπά, μια Μεγάλη Ελληνίδα της τέχνης και του πολιτισμού, με διεθνή φήμη και καταξίωση. Σύμβολο αρχαιοελληνικής ομορφιάς, πάθους και δημιουργίας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή της σε περισσότερες από ογδόντα κινηματογραφικές ταινίες και διεθνείς παραγωγές, κατάφερε να “μαγέψει” κοινό και κριτικούς, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στην υποκριτική τέχνη.

Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της».

ΚΚΕ: Πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά, πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο τον κόσμο» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Γεννημένη το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παπά διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της “σπουδαίας παραμυθατζούς” γιαγιάς της, από την αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία που της εμφύσησαν οι δάσκαλοι γονείς της και από τα νερά, τα πουλιά, το φεγγάρι και τους ίσκιους του χωριού της που, όπως αφηγήθηκε η ίδια, “μου έμαθε τον τρόπο να παίζω”.

Η “ζωντανή Καρυάτιδα”, όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην “Ηλέκτρα” και στον “Ζορμπά” του Μ. Κακογιάννη και στο “Ζ” του Κ. Γαβρά.

Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα