ΑΘΗΝΑ
09:22
|
25.04.2024
Νέα παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός καταγγέλλουν οι δύο πλευρές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για νέα παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές Καλμπατζάρ και Λατσίν, το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη, κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Αρμενική πλευρά.

«Το βράδυ της 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου και σήμερα το πρωί, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν για ακόμα μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έπληξαν τις μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που σταθμεύουν στις περιοχές Καλμπατζάρ και Λατσίν χρησιμοποιώντας όλμους και πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν «επαρκή μέτρα αντιποίνων».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι «ο εχθρός επανέλαβε την επίθεσή του χρησιμοποιώντας πυροβολικό, όλμους και πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος προς τις περιοχές Τζερμούκ και Βερίν Σόρτζα» στα σύνορα.

«Παρά τη σαφή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας, στοχεύοντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές», καταγγέλλει το Γερεβάν.

Χθες, Τρίτη, μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες κόστισαν τη ζωή σε 49 Αρμένιους και 50 Αζέρους στρατιώτες, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών, το Συμβούλιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδο να στείλει αποστολή στην Αρμενία προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

«Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας συμφωνήθηκε να σταλεί αποστολή του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του CSTO Στανισλάβ Ζας, στην Δημοκρατίας της Αρμενίας για την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, και τη σύνταξη εμπεριστατωμένης έκθεσης προς τους αρχηγούς κρατών στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας (που προγραμματίζεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στο Γερεβάν) σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και την ανάπτυξη προτάσεων για αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της γραμματείας του οργανισμού.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης στη ζώνη ευθύνης του CSTO. Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τα μέλη της συνάντησης για πρόσθετα πρακτικά βήματα που έγιναν από τη Μόσχα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης εντάσεων στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε η γραμματεία του CSTO.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Κιργιζίας, καθώς και ο Πρωθυπουργός του Τατζικιστάν, ο Υφυπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του CSTO.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν έντονο πυρ προς τους οικισμούς Γκόρις, Σοτκ και Τζεμρούκ, χρησιμοποιώντας πυροβολικό, όπλα υψηλού διαμετρήματος και φορητά όπλα. Το αρμενικό Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, αποφασίζοντας να ζητήσει από τη Ρωσία βοήθεια βάσει της Συνθήκης φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας, καθώς και να επικοινωνήσει με τον CSTO και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα