ΑΘΗΝΑ
02:37
|
06.10.2024
«Οι μεγάλοι, μεμονωμένοι δορυφόροι είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθούν επίθεση σε σύγκριση με έναν κατανεμημένο, πολλαπλασιαζόμενο αστερισμό δυνατοτήτων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν έναν «αστερισμό» ευρέως κατανεμημένων δορυφόρων, έτσι ώστε οι αντίπαλοι να μην μπορούν να καταρρίψουν ζωτικά συστήματα επικοινωνίας με ένα χτύπημα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο η επιλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν που θα υπηρετήσει ως ο επόμενος επικεφαλής επιχειρήσεων του αμερικανικού Διαστημικού Σώματος Στρατού.

Αναφερόμενος στην Κίνα και τη Ρωσία, ο αντιστράτηγος Τσανς Σαλτσμαν δήλωσε πως «Έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα να καταστρέψουν, όχι απλώς να διαταράξουν ή να υποβαθμίσουν, αλλά να καταστρέψουν, τις διαστημικές μας δυνατότητες».

Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση και τον συντονισμό πολλών αμερικανικών στρατιωτικών μέσων. Εάν το GPS δεν λειτουργεί και τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τανκ δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Την 15η Νοεμβρίου 2021 η Ρωσία εκτόξευσε έναν αντιδορυφορικό πύραυλο άμεσης ανόδου στο διάστημα, με στόχο τον Kosmos 1408, ένα δορυφόρο πληροφοριών που εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση σε χαμηλή γήινη τροχιά το 1982.

Η καταστροφή του Kosmos 1408 δημιούργησε περισσότερα από 1.600 θραύσματα, αναγκάζοντας το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) να βρει καταφύγιο στις κάψουλες διαφυγής του, καθώς στο διάστημα, ακόμη και μικρά θραύσματα μπορούν να τρυπήσουν και να καταστρέψουν έναν δορυφόρο.

Η Κίνα, επίσης, πραγματοποίησε δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου το 2007, καταστρέφοντας έναν από τους δικούς της δορυφόρους. Πέρυσι, ο Στίβεν Γουίτινγκ, διοικητής της Διοίκησης Διαστημικών Επιχειρήσεων στο αμερικανικό Διαστημικό Σώμα Στρατού, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν περίπου 3.000 θραύσματα από αυτή τη δοκιμή.

Ο Σάλτζμαν είπε στην ακρόαση ότι οι δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων είναι «επί του παρόντος το πιο επικίνδυνο πράγμα για τις διαστημικές δυνατότητες των ΗΠΑ όπως τις διεξάγουν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι». Ο επόμενος επικεφαλής επιχειρήσεων του Διαστημικού Σώματος Στρατού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν «μια κατανεμημένη αρχιτεκτονική» περισσότερων δορυφόρων, κάτι που θα ήταν πιο δύσκολο για έναν αντίπαλο να στοχεύσει. «Οι μεγάλοι, μεμονωμένοι δορυφόροι είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθούν επίθεση σε σύγκριση με έναν κατανεμημένο, πολλαπλασιαζόμενο αστερισμό δυνατοτήτων», υποστήριξε.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις δυνατότητες που ενεργοποιούν την κοινή μας δύναμη σήμερα, είτε πρόκειται για πλοήγηση και χρονισμό, είτε για δορυφορικές επικοινωνίες, τις πυραυλικές προειδοποιητικές αρχιτεκτονικές που [προειδοποιούν] για επίθεση», προειδοποίησε ο Σάλτζμαν. «Η δομή της κοινής μας δύναμης είναι χτισμένη υποθέτοντας ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις διαστημικές δυνατότητες. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε».

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε εθελοντικό μορατόριουμ στα αντιδορυφορικά πυραυλικά συστήματα άμεσης ανόδου. Αργότερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εισαγάγει ένα ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας διεθνή απαγόρευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν για τσικουδιά αλλά τους ήρθε… σφηνάκι χλωρίνη-Στην εντατική 6 άτομα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κι άλλη πτώση για ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Από μήνας πλημμυρών, μήνας πυρκαγιών ο φετινός Σεπτέμβρης-Αυξήθηκαν κατά 11% τα πύρινα μέτωπα

Επιστήμονας προβλέπει το χρονοδιάγραμμα διαστημικών ταξιδιών…σε γαλαξίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα