ΑΘΗΝΑ
09:10
|
19.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφή» για τις δύο χώρες μετά από συνάντησή του με τον Χένρι Κίσινγκερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα ήταν «καταστροφή» και για τις δύο χώρες και για ολόκληρο τον κόσμο, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, μετά από συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη, ο Γουάνγκ Γι περιέγραψε τον Κίσινγκερ, ο οποίος διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970, ως «καλό φίλο του κινεζικού λαού».

Ωστόσο, ο ανώτερος διπλωμάτης του Πεκίνου προειδοποίησε ότι «ένα ξέσπασμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου θα ήταν καταστροφή για την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και για άλλα μέρη του κόσμου», προτρέποντας την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια ορθολογική και ρεαλιστική πολιτική απέναντι στην Κίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να το κάνει αυτό τιμώντας την προηγούμενη αναγνώριση της θέσης της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειάς της στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας».

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί ήταν επιζήμια για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, όπως και ο Νόμος Πολιτικής της Ταϊβάν του 2022. Το τελευταίο έγγραφο, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, στοχεύει να παράσχει στην Ταϊπέι δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας.

Ο Γουάνγκ συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «λανθασμένη αντίληψη για την Κίνα», θεωρώντας την ως «τον πιο εξέχοντα αντίπαλό της». Η ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν είναι η «καλύτερη επιθυμία» της Κίνας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει αυτόν τον σκοπό. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι όσο πιο «αχαλίνωτες» γίνονται οι δραστηριότητες της Ταϊβάν που επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία της, «τόσο λιγότερο πιθανό» είναι να επιλυθεί το ζήτημα ειρηνικά.

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο δήλωσε ότι «αποδοκιμάζει και αντιτίθεται σθεναρά» σε μια τέτοια στάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα