ΑΘΗΝΑ
11:55
|
22.11.2024
Η δημοσιογράφος, του Al Jazeera πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 11 Μαΐου , ενώ κάλυπτε επιδρομή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για να ζητήσει δικαιοσύνη για τον θάνατό της.

Η δημοσιογράφος, γνωστή και ως «η φωνή της Παλαιστίνης», πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 11 Μαΐου , ενώ κάλυπτε μια επιδρομή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη Δύση. Τράπεζα.

Μιλώντας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, σήμερα Τρίτη, ο αδερφός της δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την δολοφονία της.

«Υπήρξαν περισσότεροι από 16 πυροβολισμοί εναντίον τις Σιρίν και των συναδέλφων της. Πυροβόλησαν ακόμα και εναντίον ατόμου που προσπάθησε να την τραβήξει μακρυά όταν έπεσε τραυματισμένη. Κι όλα αυτά παρότι ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για δημοσιογράφους». «Όποιος πυροβολεί κατά του Τύπου, προσπαθεί σκόπιμα να σκοτώσει», πρόσθεσε

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, στο οποίο η Σιρίν Αμπού Ακλέχ εργάζονταν για περισσότερα από 25 χρόνια, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε, το 2021, ότι έχει δικαιοδοσία για τη βία και τα εγκλήματα πολέμου που συμβαίνουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η καταγγελία για την δολοφονία της δημοσιογράφου, υποστηρίζεται από το Συνδικάτο του Παλαιστινιακού Τύπου και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) της οποίας ο πρόεδρος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» όχι μόνο για την οικογένειά της, αλλά και για όλους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που δέχονται επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, από κοινού η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Συνδικάτο του Παλαιστινιακού Τύπου και κορυφαίοι δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέβαλαν την πρώτη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σχετικά με τη συστηματική στόχευση Παλαιστινίων δημοσιογράφων από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς η διερεύνηση των συγκεκριμένων εγκλημάτων από τις ισραηλινέ αρχές δεν λειτουργεί ποτέ «λόγω της έλλειψης έντιμης και αξιόπιστης δίκαιης διαδικασίας», όπως σημειώνει ο πρόεδρος της IFJ.

Η Σιρίν Αμπού Ακλέχ, ήταν επίσης πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν –ο οποίος απέρριψε δύο φορές το αίτημα της οικογένειας για συνάντηση μαζί του– και η κυβέρνησή του αρνήθηκαν να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα.

«Φαίνεται ότι ο λόγος που η υπόθεσή της δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει να κάνει με το ποιόν της Σιρίν», υποστηρίζει ο αδελφός της. «Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο σχετικά με το τι της συνέβη, εκτός από το πραγματικό όνομα και την ταυτότητα του δολοφόνου της».

Ο αδελφός της αναφέρθηκε, επίσης, στις παράλληλες έρευνες που διενήργησαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης ήταν Ισραηλινός στρατιώτης.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να διερευνήσει τα δικά του εγκλήματα και είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να πάρει θέση και να επιρρίψει ευθύνες», είπε. «Χρειαζόμαστε έρευνα των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να λογοδοτήσει το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές αρχές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις τους να σκότωσαν την Αμπού Ακλέχ, αλλά αρνήθηκαν την διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα