ΑΘΗΝΑ
22:28
|
23.04.2024
Η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σφαίρες που σκότωσαν την δημοσιογράφο του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ στις 11 Μαΐου, προέρχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όλες οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει – προερχόμενες και από τον ισραηλινό στρατό και τον παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα – συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα πυρά που σκότωσαν την κα. Σιρίν Αμπού Ακλέχ και τραυμάτισαν τον συνάδελφό της Αλι Σαμούντι προέρχονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και όχι από αδιευκρίνιστα παλαιστινιακά πυρά, όπως ισχυρίζονταν οι ισραηλινές αρχές», ανακοίνωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα,στην Γενεύη.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενόπλων Παλαιστινίων κοντά στους δημοσιογράφους», τόνισε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν ξεκίνησαν δικαστική έρευνα».

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Αμπού Ακλέχ και οι συνάδελφοί της δημοσιογράφοι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κάνουν σαφές στους Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται πιο κάτω στον δρόμο, ότι είναι εκπρόσωποι του Τύπου.

«Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι επέλεξαν έναν παράδρομο για την προσέγγισή τους στο σημείο για λόγους ασφαλείας και ότι πρροχώρησαν αργά για να κάνουν ορατή την παρουσία τους στις ισραηλινές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στον δρόμο», ανέφερε η εκπρόσωπος. «Τα ευρήματά μας, δείχνουν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από την πλευρά των ισραηλινών, ενώ δεν υπήρχε ανταλλαγή πυρών εκείνη την στιγμή».

«Πολλές, φαινομενικά εύστοχες σφαίρες ρίχτηκαν προς τους δημοσιογράφους, από την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας» σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που επισημαίνει ότι τα πυρά συνεχίστηκαν και εναντίον άοπλου άνδρα που έσπευσε να βοηθήσει την τραυματισμένη δημοσιογράφο και τον συνάδελφό της.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, επανέλαβε την προτροπή του Οργανισμού προς τις  ισραηλινές αρχές να ξεκινήσουν ποινική έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Σαμούντι.

Το δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε προ ημερών ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, η σφαίρα που έπληξε στο κεφάλι την παλαιστινοαμερικανή δημοσιογράφο είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι σχεδιασμένη για να διαπερνά θωρακισμένες επιφάνειες και χρησιμοποιείται στα τουφέκια M4, με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η στρατιωτική μονάδα που βρισκόταν στο σημείο και κατηγορήθηκε για τον φόνο της Σιρίν Αμπού Ακλέχ.

Η δημοσιογράφος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την εγγραφή «Press» και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από την σφαίρα, η οποία την έπληξε σε ακάλυπτο σημείο του προσώπου της.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα