ΑΘΗΝΑ
23:57
|
02.02.2023
Στήριξη στα δημοψηφίσματα των απελευθερωμένων περιοχών για αυτοδιάθεση και ένωση με τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο πρώτο του διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, επτά μήνες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως επισήμως αποκαλεί την επέμβαση στην Ουκρανία, το οποίο παρότι ήταν προγραμματισμένο για χθες το βράδυ, μεταδόθηκε τελικά μαγνητοσκοπημένο σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 9 ώρα Ελλάδας.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας και του λαού στα απελευθερωμένα εδάφη, θεωρώ απαραίτητο να υποστηρίξω την πρόταση του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου για τη διεξαγωγή μερικής επιστράτευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση που έχει ήδη υπογραφεί και τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, αφορά μόνο έφεδρους πολίτες με πρώτους όσους υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και έχουν ορισμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα.

«Η γραμμή μάχης εκτείνεται τώρα πάνω από 1.000 χμ. στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ τρομοκρατικά πλήγματα από δυτικά όπλα εκτελούνται ήδη εναντίον ρωσικών συνοριακών περιοχών. Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις στην πραγματικότητα σε ολόκληρη τη νότια Ρωσία σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα, αεροσκάφη και πλοία, δορυφόρους και στρατηγικά drones», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην ανοιχτή αντιρωσική πολιτική της Δύσης που έχει ομολογημένο στόχο την αποδυνάμωση και την καταστροφή της Ρωσίας.

«Λένε ήδη ευθέως ότι το 1991 μπόρεσαν να διασπάσουν τη Σοβιετική Ένωση και τώρα ήρθε η ώρα για την ίδια τη Ρωσία, να διαλυθεί σε πολλές περιοχές που θα βρίσκονται σε θανάσιμο πόλεμο μεταξύ τους», είπε, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να προστατευθεί».

Η Δύση, είπε, «έχει ξεπεράσει τα όρια. Ανεύθυνοι πολιτικοί μιλούν για παράδοση επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, και χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ο πυρηνικός εκβιασμός έχει ξεκινήσει από την πλευρά των δυτικών χωρών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, και επεσήμανε ότι υπήρξαν φωνές για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί πυρηνικός εκβιασμός. Μιλάμε όχι μόνο για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που ενθαρρύνεται από τη Δύση και απειλεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, αλλά και για δηλώσεις ανώτερων εκπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δυνατότητα και το επιτρεπτό της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης μέσα καταστροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο σύγχρονα από εκείνα των χωρών του ΝΑΤΟ. Όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, εμείς, φυσικά, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να ξέρουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν επανέλαβε πως οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, παραμένουν αμετάβλητοι και ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήσει τους ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία ανυπεράσπιστους στις επιθέσεις δολοφόνων.

«Αφού το καθεστώς του Κιέβου αποκήρυξε δημόσια μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς και ανακοίνωσε τις αξιώσεις του για πυρηνικά όπλα, κατέστη σαφές ότι μια νέα επίθεση ήταν αναπόφευκτη. Και τότε θα υπήρχε μια επίθεση στην Κριμαία – στη Ρωσία», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «η ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν ταίριαζε στη Δύση και γι’ αυτό οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης απορρίφθηκαν και οι συμφωνίες διαταράχθηκαν στην πραγματικότητα με άμεση οδηγία από τις δυτικές χώρες».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση να ξεκινήσει μια προληπτική ειδική επιχείρηση ήταν η μόνη δυνατή», τόνισε ο Πούτιν. «Η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς παραμένει ο ίδιος στόχος», διευκρίνισε.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει ήδη εκκαθαριστεί σχεδόν πλήρως από τους νεοναζί. Οι μάχες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ συνεχίζονται. Εδώ και οκτώ χρόνια, το καθεστώς του Κιέβου δημιούργησε μια βαθιά κλιμακωτή σειρά μακροπρόθεσμων οχυρώσεων. Η μετωπική επίθεσή τους θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες, έτσι οι μονάδες μας, καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες των δημοκρατιών του Ντονμπάς, ενεργούν συστηματικά, χρησιμοποιούν εξοπλισμό, προστατεύουν τον λαό και απελευθερώνουν τη γη του Ντόνετσκ βήμα-βήμα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πού σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτείνονται σε μια γραμμής επαφής μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Όσο αφορά στην πρόθεση των περιοχών του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα για την αυτοδιάθεσή τους και την ένωσή τους με τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι η πολιτική εκφοβισμού και τρόμου του καθεστώτος του Κιέβου λαμβάνει ολοένα και πιο φρικτές και βάρβαρες μορφές και η καταστολή εναντίον πολιτών σε ολόκληρη την Ουκρανία εντείνεται. Σε τέτοιες συνθήκες, η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση που θα πάρουν οι κάτοικοι των περιοχών του Ντονμπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας για το μέλλον τους.

«Δεν μπορούμε, δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα να παραδώσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους για να τους κάνουν κομμάτια οι δήμιοι, δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους. Τα κοινοβούλια των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς και οι στρατιωτικές-πολιτικές διοικήσεις των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αποφάσισαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για το μέλλον αυτών των εδαφών και στράφηκαν σε εμάς, στη Ρωσία, με αίτημα να υποστηρίξουν ένα τέτοιο βήμα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της, η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Βραζιλία το ελεγχόμενο ναυάγιο του αεροπλανοφόρου Foch

Στη φόρα το ChatGPT Plus έναντι 20$ το μήνα

Επικίνδυνες γενικεύσεις βλέπει το ΚΚΕ στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα