ΑΘΗΝΑ
10:47
|
16.04.2024
Το Πεκίνο προέτρεψε όλες τις πλευρές σε διάλογο και διαβούλευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Δυτικών χωρών στο σημερινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε μερική επιστράτευση εφέδρων και στήριξη στην πρόθεση των «απελευθερωμένων» περιοχών της Ουκρανίας να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα για αυτοδιάθεση και ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λονδίνο: «Παραδοχή αποτυχίας» η μερική επιστράτευση

Για παραδοχή αποτυχίας κάνει λόγο στην πρώτη του αντίδραση στο σημερινό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Η παραβίαση των υποσχέσεων του Προέδρου Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει», ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνάς του, «έχουν στείλει δεκάδες χιλιάδες δικούς τους πολίτες στο θάνατο, ανεπαρκώς εξοπλισμένους και κακώς οδηγούμενους».

«Καμία ένταση των απειλών και της προπαγάνδας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας» κατέληξε.

Βερολίνο: Ακόμα ένα λάθος της Ρωσίας

Η μερική επιστράτευση που διατάχθηκε από τη Ρωσία αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το Reuters ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έκανε λόγο για «να ακόμη κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία» για το οποίο το Βερολίνο θα διαβουλευτεί και θα συζητήσει προκειμένου να δει πως θα απαντήσει.

Αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία: Δεν θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η Ρωσία έδειξε αδυναμία ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των στρατιωτικών της εφεδρειών και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

«Τα εικονικά δημοψηφίσματα και η επιστράτευση αποτελούν σημάδια αδυναμίας και αποτυχίας», ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης σε ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τη διεκδίκηση της Ρωσίας σε δήθεν προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη».

Τσεχία: Απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ο μόνος επιτιθέμενος

Για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία έκανε λόγο ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, του οποίου η χώρα έχει για αυτό το εξάμηνο την προεδρεία της Ε.Ε.

«Η μερική κινητοποίηση που εξήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί μια προσπάθεια περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία και περαιτέρω απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ο μόνος επιτιθέμενος. Χρειάζεται βοήθεια προς την Ουκρανία και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε προς το συμφέρον μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ολλανδία: Γνωστή η ρητορική για πυρηνικά όπλα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόσθεσε τη φωνή του στη χορωδία των δυτικών ηγετών που σχολίασαν την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, μένοντας ιδιαίτερα στις αναφορές για πυρηνικό κίνδυνο.

«Η επιστράτευση, η προκήρυξη δημοψηφισμάτων στο Ντονιέτσκ, όλα αυτά, αποτελούν σημάδια πανικού. Η ρητορική του Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Είναι όλα μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα σας συμβούλευα να παραμείνετε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.

Πεκίνο: Διάλογος και διαβούλευση

Κρατώντας αποστάσεις από τα ομαδικά πυρά της Δύσης, όπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε όλες τις πλευρές σε διάλογο και διαβούλευση, ώστε να να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια.

«Η θέση της Κίνας για την Ουκρανία είναι συνεπής, συνεκτική και σαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ, λίγο μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου.

Φινλανδία: Παρακολουθεί στενά τη Μόσχα

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.

«Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Λιθουανία: Σε ετοιμότητα οι μονάδες άμεσης αντίδρασης του στρατού

 Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα