ΑΘΗΝΑ
04:27
|
19.04.2024
Αφορμή ο θάνατος της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία «ήθους» στην Τεχεράνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φωτορεπορτάζ: Μαρία Μακράκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα: «Zhin – Zhian – Ελευθερία!» (Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία) πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία «ήθους» στην Τεχεράνη επειδή δεν είχε καλύψει «επαρκώς» τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, «η συνεχιζόμενη καταπίεση γυναικών στο Ιράν έχει οδηγήσει στη δολοφονία της Μαχσά Αμινί που πέθανε από τα τραύματά της μετά τον ξυλοδαρμό, από τις κρατικές αρχές, στο νοσοκομείο. Σε όλο το Ιράν οι άνθρωποι ξεσηκώνονται πολεμώντας ενάντια στην καταπίεση του ισλαμιστικού καθεστώτος. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την απελευθέρωση του Ιράν».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έγιναν προσπάθειες να ανοιχθεί πανό, αλλά αυτό αρχικά δεν επετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρατάχθηκαν κάνοντας χρήση ασπίδων, με ένταση να σημειώνεται χωρίς να γίνει ρίψη δακρυγόνων ή χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ωστόσο ο κόσμος δεν αποθαρρύνθηκε.

Η υπόθεση της Μαχσά Αμινί προκάλεσε διαδηλώσεις κατά των αρχών σε όλη τη χώρα από Ιρανούς εξοργισμένους από τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις γυναίκες. Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» (Iran Human Rights), αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλη ανεξάρτητη πηγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα