ΑΘΗΝΑ
18:41
|
03.05.2024
O EDPS μηνύει τους νομοθέτες του μπλοκ για την αναδρομική νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών της υπηρεσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ, μηνύοντας τους νομοθέτες του μπλοκ για την αναδρομική νομιμοποίηση παράνομων πρακτικών της Europol, της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) διέταξε τη Europol να διαγράψει δεδομένα που αφορούν άτομα που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με έγκλημα, αφού διαπίστωσε ότι η υπηρεσία είναι πιθανό να χειρίστηκε εσφαλμένα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές και οι εθνικές κυβερνήσεις θέσπισαν μια μεταρρύθμιση του κανονισμού που διέπει τη Europol, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αναδρομική νομιμοποίηση των πρακτικών χειρισμού δεδομένων που ο EDPS είχε κρίνει παράνομες.

Η πρόταση να επιτραπεί στην Europol να παρακάμψει την εντολή του EDPS, την οποία εισήγαγε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επέκτεινε επίσης την ικανότητα της υπηρεσίας να ανταλλάσσει δεδομένα με ιδιωτικές εταιρείες και να αναπτύσσει τα δικά της εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι επίμαχες διατάξεις δημιουργούν ένα ανησυχητικό προηγούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία ο EDPS ζητά από το Δικαστήριο της ΕΕ να ανακαλέσει τις διατάξεις επειδή θέτουν σε κίνδυνο το «κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία του EDPS».

Ο EDPS σημειώνει πως είναι απαραίτητο να αναληφθεί νομική δράση για τη διασφάλιση της προστασίας των ατόμων στον «εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της επιβολής του νόμου», όπου η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα