Ακυρώθηκε ευγενικά και χωρίς πολλά παρατράγουδα η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, στη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, του αμερικανικού δικτύου, CNN. Αιτία ήταν η ισλαμική μαντίλα, την οποία η ιρανική αντιπροσωπεία ζήτησε να φέρει η δημοσιογράφος και η Βρετανίδα, ιρανικής καταγωγής, Κριστιάν Αμανπούρ αρνήθηκε να φορέσει για αυτή την τηλεοπτική συνέντευξη στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος του Ιράν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη λόγω της 77ης συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί καθυστέρησε στο τηλεοπτικό του «ραντεβού» και ένας εκ των συμβούλων του διεμήνυσε στην Αμανπούρ ότι ο Πρόεδρος θα προτιμούσε η οικοδέσποινά του να εμφανιστεί στο γυαλί φορώντας μαντήλι στο κεφάλι. Η Αμανπούρ απέρριψε το αίτημα ευγενικά.
Η δημοσιογράφος του CNN σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δέχεται τέτοιο αίτημα από πρόεδρο του Ιράν για συνέντευξη εκτός των συνόρων του. Σύμφωνα με την Αμανπούρ ο σύμβουλος του κ. Ραϊσί εξήγησε ότι το αίτημα έγινε λόγω «της κατάστασης του Ιράν» αλλά και για «ζήτημα σεβασμού», δεδομένου ότι είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαρέμ και του Σαφάρ.
Η «κατάσταση» δεν είναι άλλη από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ο οποίος έχει προκαλέσει μια δυναμική και άνευ προηγουμένου λαϊκή αντίδραση στο Ιράν.
Η Αμανπούρ, η οποία μεγάλωσε στην Τεχεράνη και μιλάει άπταιστα Φαρσί, είπε ότι φορούσε μαντίλα όταν έκανε ρεπορτάζ στο Ιράν ώστε να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα, «αλλιώς δεν θα μπορούσες να λειτουργήσεις ως δημοσιογράφος». «Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν μου το ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος – και έχω πάρει συνέντευξη από τον καθένα από αυτούς από το 1995. Είτε εντός είτε εκτός Ιράν, ποτέ δεν μου ζήτησαν να φορέσω μαντίλα», είπε στην εκπομπή «New Day» του CNN σήμερα. «Αρνήθηκα πολύ ευγενικά για λογαριασμό μου και του CNN, και των γυναικών δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο, καθώς δεν απαιτείται εδώ η μαντίλα».
Η ιρανική νομοθεσία απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν κάλυμμα στο κεφάλι και φαρδιά ρούχα για τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ο νόμος έχει επιβληθεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα στη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, των επισκεπτών πολιτικών προσωπικοτήτων και των δημοσιογράφων.
Η συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ θα ήταν η πρώτη του Εμπραχίμ Ραϊσί σε αμερικανικό έδαφος. Δηκτικά η Κριστιάν Αμανπούρ φωτογραφήθηκε χωρίς μαντίλα στο στούντιο δίπλα στη άδεια καρέκλα που θα καθόταν ο πρόεδρος του Ιράν.
Η Αμινί πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου για τις μαντίλες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους, με μερικές γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τα χιτζάμπ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νόμου. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Το Ιράν έχει παραδεχθεί τουλάχιστον 17 νεκρούς.
Η Κριστιάν Αμανπούρ είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις για όλη αυτή την κατάσταση στον Εμπραχίμ Ραϊσί και την έχασε. Ποιος βγαίνει κερδισμένος;