ΑΘΗΝΑ
10:08
|
06.05.2024
Κλιμακώνει τις απειλές της η Άγκυρα, με επιθέσεις τόσο του Ακάρ όσο και του Τσαβούσογλου κατά της Αθήνας αλλά και των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνει τις απειλές της η Άγκυρα, με επιθέσεις τόσο του Ακάρ όσο και του Τσαβούσογλου κατά της Αθήνας αλλά και των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν για «δύο μέτρα και σταθμά» έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες είπε επίσης ότι οι Έλληνες «καλό θα ήταν να ξέρουν να κολυμπούν, ίσως τους χρειαστεί».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:

«Βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο», ενώ αμφισβήτησε το καθεστώς των νησιών λέγοντας ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παράβαση των συνθηκών», προσθέτωντας ότι αυτό δίνει στην Τουρκία «το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους». Κατηγόρησε δε τους Έλληνες πολιτικούς ότι αγνοούν τις προσπάθειες για διάλογο της Τουρκίας και «συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους», δυσφημώντας την γείτονα χώρα με «αβάσιμες συκοφαντίες που δεν εξηγούνται».

Εν συνεχεία δήλωσε ότι ενώ η Άγκυρα κάνει εκκλήσεις για διαπραγμάτευση «για τη λύση των προβλημάτων, εκείνοι επίμονα αποφεύγουν τον διάλογο. Και οι δύο το κάνουν και λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που αποφεύγει τον διάλογο. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία σε τρίτα μέρη όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα διμερή μας προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ», κατηγορώντας παράλληλα την Αθήνα ότι «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με αναληθείς ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό και άσχετο περιβάλλον. Κάνοντας αυτό, επιδεικνύουν μια ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση».

Σημείωσε ακόμη ότι η η Τουρκία «είναι ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Ας το ξέρουν αυτό».

Αιχμές Τσαβούσογλου εναντίον ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με παρόμοιο τρόπο στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όταν πρόκειται να απαντήσουν στις ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε «φυσικές» τις όποιες διαφωνίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην «άδικη επιρροή ορισμένων λόμπι» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

«Με αυτά τα λόμπι να παίζουν, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι της Τουρκίας σε ορισμένα ζητήματα», φέρνοντας ως παράδειγμα τις «εχθρικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο.

«Έφτασαν μέχρι του σημείου ραντάρ να κλειδώνει τα τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη κλειδώθηκαν ξανά με ραντάρ από τους πυραύλους S-300 στον διεθνή εναέριο χώρο», είπε. Η Αθήνα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει κατηγορηματικά της κατηγορίες αυτές.

«Κανείς δεν μιλάει για αυτές τις προκλήσεις. Ακούμε μόνο για τις δικαιολογημένες απαντήσεις της Τουρκίας», είπε ο Τσαβούσογλου, καταγγέλοντας ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση: «Για παράδειγμα, ορθά εφαρμόζονται παρεκκλίσεις για την αγορά πυραύλων S-400 από την Ινδία, ενώ η Τουρκία υπάγεται στο CAATSA για την απόκτηση του ίδιου συστήματος. Τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού παρέχονται σε μια τρομοκρατική ομάδα στη Συρία, ενώ εμείς, ως σύμμαχος, υφιστάμεθα κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα