ΑΘΗΝΑ
18:52
|
01.12.2022
Ο πρόξενος Τατσουνόρι Μοτόκι κρατήθηκε με δεμένα μάτια και ανακρίθηκε προτού του δοθούν 48 ώρες για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τόκιο κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ιαπωνία για να διαμαρτυρηθεί αφού Ιάπωνας διπλωμάτης κρατήθηκε με δεμένα μάτια, ανακρίθηκε, και κηρήχθηκε persona non grata από τις ρωσικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι ο πρόξενος της Ιαπωνίας στο Βλαδιβοστόκ Τατσουνόρι Μοτόκι, συνελήφθη τη Δευτέρα να πληρώνει για διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία της Μόσχας με μια χώρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο διπλωμάτης πλήρωσε επίσης για διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων των δυτικών χωρών στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του TASS.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι το Τόκιο, που κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί, ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο διπλωμάτης είχε κηρυχθεί persona non grata και του είχαν δοθεί 48 ώρες για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη ότι το εν λόγω μέλος του προσωπικού του προξενείου έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Χαγιάσι. «Ο υπάλληλος είχε δεμένα τα μάτια από την αρχή μέχρι το τέλος, τα χέρια και το κεφάλι του κρατήθηκαν κάτω και απομακρύνθηκε σε κατάσταση ακινησίας και υποβλήθηκε σε εκφοβιστική ανάκριση. Είναι εξαιρετικά λυπηρό και απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία έχει προσχωρήσει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οδηγώντας σε απότομη επιδείνωση των δεσμών μεταξύ Τόκιο και Μόσχας, με τη Ρωσία να κηρύττει τη λήξη των συνομιλιών για τις Κουρίλες, την ομάδα των νησιών στην περιοχή της Άπω Ανατολής που ελέγχει και η Ιαπωνία διεκδικεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Μήνυμα 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Λήμνο

Εισαγγελική απαγόρευση στον πατέρα Αντώνιο να εισέρχεται στις δομές

Κόμμα του Κεμπέκ αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά Κάρολο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα