ΑΘΗΝΑ
08:13
|
23.04.2024
Η επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών θα μπορούσε να εξεταστεί την 4η Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας έδειξαν πλειοψηφίες άνω του 96% υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, που αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για να την τιμωρήσει για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, κάτι που είπε ότι δεν θα αλλάξει τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ρωσική προσάρτηση επιπλέον εδαφών θα καταστρέψει κάθε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ οι Ουκρανοί που έχουν βοηθήσει στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες προδοσίας.

Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι οι αρχικές καταμετρήσεις έδειξαν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, με βάση το 14% των ψήφων που καταμετρήθηκαν, έως 98,19% στη Ζαπορίζια, με βάση το 18% της καταμέτρησης. Οι πλειοψηφίες στις αποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου έχει καταμετρηθεί το 14% και το 13% των ψήφων, αντίστοιχα, ήταν λίγο κάτω από το 98%.

Διεθνείς παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Μοζαμβίκη, τη Γαλλία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν ανέφεραν παραβιάσεις, εκτός από απειλές και βομβαρδισμούς από την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ότι οι ψηφοφορίες σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτό που αποκάλεσε δίωξη εθνοτικών Ρώσων και ρωσόφωνων από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο έχει αρνηθεί.

Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι εάν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ήταν ευνοϊκά, θα μπορούσε να εξεταστεί η προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών την 4η Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Η «έτσι»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα