ΑΘΗΝΑ
16:12
|
23.04.2024
Ο Φελισιέν Καμπουγκά κατηγορείται για τη γενοκτονία 800.000 Τούτσι της Ρουάντα. Ο ίδιος δεν παρέστη στην αίθουσα του δικαστηρίου σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους τελευταίους βασικούς ύποπτους για τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 δικάστηκε σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

Ο Φελισιέν Καμπουγκά κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη σφαγή περίπου 800.000 ανθρώπων, κυρίως της φυλής Τούτσι.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Καμπουγκά παρότρυνε μηνύματα μίσους εναντίον των Τούτσι, χρηματοδοτώντας και οπλίζοντας και πολιτοφυλακές των εθνοτικών Χούτου για να τους σκοτώσουν.

Ο ίδιος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες.

Ο 87χρονος πλέον Φελισιέν Καμπουγκά, αποφάσισε να μην παραστεί την ημέρα έναρξης της δίκης του ούτε να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεχψης από ένα κέντρο κράτησης, αν και έχει χαρακτηριστεί καλά στην υγεία του.

Επίσης εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να του επιτρέψει να επιλέξει τον δικό του δικηγόρο και ότι δεν είχε «καμία εμπιστοσύνη» στον σημερινό νόμιμο εκπρόσωπο του.

Ο Φελισιέν Καμπουγκά ήταν κάποτε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρουάντα και για δεκαετίες ήταν μεταξύ των πιο καταζητούμενων φυγάδων στον κόσμο.

Συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, πριν από δύο χρόνια αφού απέφευγε τη σύλληψη για περίπου 26 χρόνια.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Καμπουργκά ήλεγχε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος μετέδιδε μηνύματα μίσους που περιέγραφαν τους Τούτσι ως «κατσαρίδες» και ενθαρρύνοντας τους εθνοτικούς Χούτου να τους σκοτώνουν.

Κατηγορείται, επίσης, ότι μοίραζε ματσέτες σε ομάδες πολιτοφυλακών και ότι τις χρηματοδότησε.

Οι δικηγόροι του Καμπουγκά δήλωσαν την αθωότητα του κατά την πρώτη τους εμφάνιση στο δικαστήριο το 2020. Υποστήριξαν ότι είναι πολύ αδύναμος για να δικαστεί, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά με συντομότερες δικαστικές συνεδριάσεις.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν περισσότερους από 50 μάρτυρες σε μια δίκη που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Οι επιζώντες της γενοκτονίας έχουν ζητήσει ταχεία δικαιοσύνη, φοβούμενοι ότι μπορεί να πεθάνει υπό το τεκμήριο της αθωότητας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, με έδρα την Τανζανία, καταδίκασε περισσότερους από 60 αρχηγούς της γενοκτονίας πριν κλείσει το 2015.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις ανελήφθησαν από δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα