ΑΘΗΝΑ
01:45
|
19.04.2024
Χιλιάδες ξανά στους δρόμους εν μέσω ακρίβειας, έλλειψης καυσίμων και συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στην Αϊτή εκτόξευσε δακρυγόνα, χθες Δευτέρα, εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί για τις εξοντωτικές ελλείψεις καυσίμων και την απογείωση των τιμών βασικών ειδών.

Πλάνα του Reuters έδειξαν έναν άνδρα να μεταφέρεται σε φορείο τραυματισμένος στο πόδι και την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να πυροβολεί στον αέρα προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Καθώς το κύριο λιμάνι της χώρας παραμένει αποκλεισμένο από συμμορίες εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα τα Μέσα Μεταφοράς έχουν παραλύσει και νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Η χθεσινή διαμαρτυρία συμπίπτει με την ημέρα που αναμένονταν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, μετά από αναβολή ενός μήνα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αν ο πρωθυπουργός λύσει τα προβλήματα της ανασφάλειας και της πείνας, αν μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συμμοριών και να διαχειριστεί την κρίση, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επανέναρξη των μαθημάτων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, διαδηλωτής, τονίζοντας ότι «εάν δεν έχει απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στο σωστό άτομο».

Σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη την εβδομάδα που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των τιμών των καυσίμων, ο πρωθυπουργός αναγνώριζε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, ωστόσο καταδίκαζε όσους οργανώνουν λεηλασίες, βανδαλισμούς και βίαια επεισόδια.

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους ενώπιον της ιστορίας και του νόμου», είπε.

Η χθεσινή διαμαρτυρία έγινε μια ημέρα αφότου ο υπουργός Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν από χολέρα, υποδεικνύοντας περισσότερα προβλήματα με την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό στην πιο φτωχή χώρα της Αμερικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα