ΑΘΗΝΑ
12:55
|
05.11.2024
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας να εξετάσουν «όλες τις επιλογές ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένης και της διαγραφής χρέους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διεθνείς δανειστές της Σρι Λάνκα πρέπει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, καθώς η φτώχεια και η πείνα βασανίζουν ολοένα και περισσότερο τον πληθυσμό της ασιατικής χώρας.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και, πρόσφατα, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας δανεισμού 2,9 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε 51 δισ. δολάρια. Καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας ελαττώνονται, οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως τα καύσιμα και τα φάρμακα εντείνονται.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «εδώ και μήνες, οι άνθρωποι στη Σρι Λάνκα υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις φαγητού και δίνουν μάχη για να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη, καθώς ο εκτοξευμένος πληθωρισμός έχει παροξύνει ήδη υπάρχοντα μοτίβα ανισότητας».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας να εξετάσουν «όλες τις επιλογές ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένης και της διαγραφής χρέους».

«Οι αρχές της Σρι Λάνκα και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, προκειμένου να περιορίσουν το εκτεταμένο κόστος που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα η κρίση».

Η οικονομική κρίση έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και λαϊκή οργή στη Σρι Λάνκα. Η παραίτηση και η φυγή από τη χώρα του πρώην προέδρου της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είναι ενδεικτική του κοινωνικού αναβρασμού που προκάλεσε η κρίση.

Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως, τον Ιούνιο, το 11% των νοικοκυριών της Σρι Λάνκα δήλωνε μηδενικό εισόδημα, ενώ το 62% δήλωνε μειωμένο εισόδημα.

Ο πληθωρισμός για του καταναλωτές έφτασε στο ρεκόρ του 70% το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας.

Κατά τις δύο τελευταίες καλλιεργητικές περιόδους, η απόδοση της αγροτικής παραγωγής έχει πέσει κάτω από το μισό, εξαιτίας της αναστολής των εισαγωγών χημικών λιπασμάτων, η οποία δικαιολογείται ως τακτική προώθησης της βιολογικής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών (WFP), πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι (το 30% περίπου του πληθυσμού της χώρας) αντιμετωπίζουν ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τη σίτιση και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

(Πληροφορίες: Al-Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τέλος μετά από 50 ημέρες για την απεργία στην Boeing

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα