ΑΘΗΝΑ
01:39
|
27.07.2024
17 οι νεκροί, 15 αγνοούμενοι σε κάθε νησί. Πυρά Πλακιωτάκη στην Τουρκία για ανοχή στα κυκλώματα διακινητών. «Ημέρα λύπης» λέει η Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, φέρονται να επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα.

Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν νεκροί 17 άνθρωποι, διασώθηκαν τουλάχιστον εννέα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό τα 16 θύματα του τραγικού ναυαγίου είναι γυναίκες, όλες αφγανικής καταγωγής, ενώ ανασύρθηκε νεκρό και ένα ανήλικο αγόρι. Νέες γυναίκες είναι επίσης οι δέκα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Γκάγκα: Τραγικό γεγονός

Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το μεσημέρι η κυρία Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο stonisi.gr

Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα.

«Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».

Νωρίς το πρωί  η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενημερώθηκε από τον Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Οι έρευνες των λιμενικών αρχών επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτιμάται πως ορισμένοι ναυαγοί είναι πιθανόν να βρίσκονται στη ξηρά.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας συνδράμει στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν στη περιοχή άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.
Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αναφερθεί με νεότερο δελτίο τύπου.

Ολονύχτιο θρίλερ με ναυάγιο στα Κύθηρα

Σκάφος με δεκάδες επιβαίνοντες προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου patrisnews, σήμανε συναγερμός στην περιοχή γύρω στις 21:30 το βράδυ αφού έγινε γνωστό πως σκάφος αγνοούνταν στην περιοχή των Κυθήρων, χωρίς να είναι γνωστό αν και πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτό. Το πλοίο της γραμμής Γύθειο – Κίσσαμος έκανε αναστροφή προς Κύθηρα για να αναζητήσει το σκάφος ενώ ακόμη ένα πλοίο έσπευσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κύθηρα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί μετανάστες/πρόσφυγες. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γράφει ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι διασώθηκαν μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Δεκαοκτώ ανήλικοι, επτά γυναίκες και 55 άνδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 διασωθέντων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια. Έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 ως 10 μποφόρ. Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Στην περιοχή επιχειρεί και ένα ελικόπτερο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο

Ενημερώθηκε, την 20:47 μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους. Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το κινδυνεύον σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων. Άμεσα και περί ώρα 21:04 έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα με στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Την 21:08 το Ι/Φ σκάφος (α.λ.σ.) προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και παραμένει ημιβυθισμένο.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ένα (01) Ε/Π Π.Ν., στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της Π.Υ., καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ σπεύδουν ένα (01) Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ΒΑ 7-8 BF με ριπές άνεμου 9-10 BF. Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου ενενήντα πέντε (95) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί επτά (07) άτομα. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αναφερθεί με νεότερο δελτίο Τύπου.

«Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε»

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο πρακτορείο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στο νησί έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σχοινάς: Ημέρα λύπης

Τη θλίψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ναυάγιο στη Λέσβο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για «ημέρα λύπης».

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Πυρά Πλακιωτάκη στην Τουρκία για ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε:

Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα