ΑΘΗΝΑ
23:41
|
19.04.2024
Τετραμερής συνάντηση στην Πράγα, με την συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει μια «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία για να βοηθήσει στη χάραξη των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσαν σήμερα τα μέρη που συμμετείχα σε μια τετραμερή σύνοδο στην Πράγα.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η αποστολή που θα μεταβεί στην Αρμενία μέσα στον μήνα θα έχει διάρκεια το πολύ δύο μηνών και αποστολή να συμβάλει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των συνόρων.

«Υπήρξε συμφωνία από την Αρμενία για τη διευκόλυνση μιας μη στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν . Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να συνεργαστεί με αυτήν την αποστολή στο μέτρο που το αφορά», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνάντησης.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και στη «Διακήρυξη της Άλμα Άτα του 1991 μέσω της οποίας οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία η μία της άλλης.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εδώ και δεκαετίες εγκλωβιστεί σε μια εδαφική διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της οποίας η έξαρση τον περασμένο μήνα κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 286 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, στις χειρότερες συγκρούσεις από το 2020, όταν οι εντάσεις που σιγοβράζουν κλιμακώθηκαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο έξι εβδομάδων με 6.5000 νεκρούς.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα