ΑΘΗΝΑ
01:42
|
24.02.2024
O επικεφαλής της ΙΑΕΑ χαρακτήρισε την επανέναρξη των βομβαρδισμών του εργοστασίου «τρομερά ανεύθυνη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εν μέσω νέων βομβαρδισμών και τώρα βασίζεται σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης για «βασικές λειτουργίες πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας», ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το πυρηνικό παρατηρητήριο του ΟΗΕ.

«Η επανέναρξη των βομβαρδισμών, που έπληξαν τη μοναδική πηγή εξωτερικής ενέργειας του εργοστασίου, είναι τρομερά ανεύθυνη. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια πρέπει να προστατευθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Η τοποθεσία βασίζεται τώρα σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για την παροχή λειτουργιών ψύξης και ασφάλειας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ζαπορίζια, με την ΙΑΕΑ να σημειώνει ότι κάθε μία από τις έξι γεννήτριες ντίζελ του εργοστασίου έχει επαρκή καύσιμα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ, οι μηχανικοί της Ζαπορίζια έχουν αρχίσει να εργάζονται για την επισκευή της κατεστραμμένης γραμμής τροφοδοσίας του σταθμού.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει «σύντομα» στη Ρωσία σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, κάτι που η ΙΑΕΑ ζητά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για απόλυτη και επείγουσα επιταγή», υποστήριξε ο Γκρόσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα μαλακά έπεσε ο σαδιστής ραβίνος του σπιτιού του τρόμου της Ιερουσαλήμ

Δεν κλείνουν τα Body Shop στην Ελλάδα

Αγγλία: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Αιθιοπία

Το Gemini της Google τα βλέπει (σχεδόν όλα)…μαύρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα