ΑΘΗΝΑ
10:04
|
10.05.2024
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών από την δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συναντήθηκαν δια ζώσης με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για πρώτη φορά από τότε που ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ στο διαμέρισμά του στην Καμπούλ στα τέλη Ιουλίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τον υποδιευθυντή της CIA και τον ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιος για το Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για τις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών τους, Αμπντούλ Χακ Ουασίκ, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ με γνώση των συνομιλιών που μίλησαν στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μετά τον θάνατο του Ζαουάχρι, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για «σαφή και κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα», με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι Ταλιμπάν δεν θα φιλοξενούσαν τρομοκράτες εάν οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονταν από το Αφγανιστάν, κάτι που έγινε τον Αύγουστο του 2021.

Αφού ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εκτόξευσε πυραύλους Hellfire εναντίον του Ζαουάχρι, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους ηγέτες των Ταλιμπάν από τη φυλή Χακάνι ότι γνώριζαν για το πού βρίσκεται ο Ζαουάχρι, ενώ οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επιχείρηση.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ συνέχισαν να συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη Μαρκ Φρέριξ, που πραγματοποιήθηκε πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας με τη συνδρομή του Κατάρ. Όμως η τελευταία φορά που ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν συναντηθεί δια ζώσης ήταν λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί ο Ζαουάχρι την 31η Ιουλίου.

Η παρουσία του αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Κοέν, και του Ουασίκ των Ταλιμπάν στη συνάντηση δείχνει έμφαση στην αντιτρομοκρατία. Ο Λευκός Οίκος τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας «έργο σε εξέλιξη».

Ο Κόεν συνοδευόταν από τον ειδικό εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν, Τομ Γουέστ, ο οποίος ηγείται συχνά της συνεργασίας με τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ πέρυσι.

Ενώ οι Ταλιμπάν διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα, αντιμετωπίζουν μια εξέγερση από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους γνωστό ως ISIS-K. «Οι Ταλιμπάν αγωνίζονται να αποτρέψουν τις επιθέσεις του ISIS-K, κάνοντάς τους να φαίνονται άβουλοι, ιδιαίτερα στην Καμπούλ», δήλωσε η Μπεθ Σάνερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ που ηγήθηκε της ανάλυσης για το Αφγανιστάν στη CIA.

«[Ο Κόεν] είναι πιθανό να στείλει ένα σταθερό μήνυμα ότι θα διεξαγάγουμε περισσότερα πλήγματα όπως κάναμε εναντίον του Ζαουάχρι εάν διαπιστώσουμε ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν υποστηρίζουν επιχειρήσεις που απειλούν τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους», δήλωσε η Σάνερ.

«Το ISIS-K αποτελεί τώρα μια εσωτερική αφγανική απειλή, για τους Ταλιμπάν και για τη σεχταριστική σταθερότητα δεδομένης της εστίασης του ISIS-K στη δολοφονία σιιτών, αλλά υπάρχει κάποια εύλογη ανησυχία ότι το ISIS-K θα μπορούσε τελικά να στρέψει το βλέμμα του σε εξωτερική συνωμοσία εάν οι Ταλιμπάν δεν είναι σε θέση να τους περιορίσουν».

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα «Αφγανικό Ταμείο» ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με παγωμένα αφγανικά χρήματα για την προώθηση της οικονομικής σταθερότητας. Τα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί επειδή οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αξιόπιστος θεσμός που θα εγγυηθεί ότι τα κεφάλαια θα ωφελήσουν τον αφγανικό λαό, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο CNN. Αντ’ αυτού θα διοικείται από εξωτερικό φορέα, ανεξάρτητο από τους Ταλιμπάν και την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα