ΑΘΗΝΑ
01:26
|
05.05.2024
Πυραυλικά χτυπήματα με νεκρούς σε ουκρανικές πόλεις - «Προσπαθούν να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης», δήλωσε ο Ζελένσκι. Πύραυλος χτύπησε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 75 πυραύλους εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιδρομών σε πολλές ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί, ανέφερε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, με πολλούς από αυτούς να στοχεύουν για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό το Κίεβο. Αργότερα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιχνάτ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους, εκ των οποίων τουλάχιστον 43 αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα. Πρόσθεσε ότι εκτοξευθήκαν πύραυλοι τύπου Kalibr, Iskander και Kh-101, από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Προσπαθούν να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα του.

Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Καταστρέφουν τους ανθρώπους την ώρα που κοιμόντουσαν στη Ζαπορίζια. Σκοτώνουν ανθρώπους την ώρα που πήγαιναν στην εργασία τους. Οι σειρήνες της αεράμυνας δεν σταματούν στην Ουκρανία. Πύραυλοι χτυπούν παντοπύ. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Παρακαλώ μην βγείτε από τα καταφύγια. Προστατεύστε τους εαυτούς σας και τους αγαπημένους σας. Φανείτε δυνατοί.

Ο Ζελένσκι συνόδευσε το γραπτό μήνυμά του με το εξής βίντεο: 

Πύραυλος χτύπησε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο, φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλέστηκε πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες από τα εν λόγω χτύπημα.

Οι πρώτες επιθέσεις

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της χώρας, είχε μεταδώσει το BBC, ενώ άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έλεγαν ότι οι εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν τουλάχιστον τέσσερις.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε αρχικά στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ότι νωρίς το πρωί ακούστηκαν «αρκετές εκρήξεις». Περίπου 90 λεπτά πριν είχαν ηχήσει οι σειρήνες της αεράμυνας.

«Τα περισσότερα χτυπήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας», ανέφερε η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας σε ανακοίνωση στη σελίδα της στο Facebook. «Προς το παρόν είναι γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

Συνεργείο του BBC, το οποίο βρισκόταν στην ταράτσα ξενοδοχείου στο κέντρο του Κιέβου, μετέδωσε ότι είδε τουλάχιστον μία πυραυλική επίθεση.

Δημοσιογράφοι του Γαλλκού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Ο κυβερνήτης του Κιέβου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια, καθώς όπως ανέφερε, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο μεταφέρθηκε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του. Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

Στο μεταξύ υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στις πόλεις Ζαπορίζια, Λβιβ και Ντνίπρο.

Στην Λβιβ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, επλήγησαν κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εγκαταστάσεων. «Έχουν καταγραφεί χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής στην περιοχή Lviv», δήλωσε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι εκρήξεις στο Κίεβο έρχονται μια ημέρα, αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την ανάφλεξη στη γέφυρα της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «τρομοκρατική πράξη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα