ΑΘΗΝΑ
06:15
|
19.04.2024
Ουρές στα πρατήρια λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια – Οδηγοί περνούν τα σύνορα αναζητώντας καύσιμα στο Βέλγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουρές συνέχισαν να μεγαλώνουν, και χθες Κυριακή, έξω από τα πρατήρια καυσίμων στον γαλλικό βορρά αλλά και σε όλη τη χώρα, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στα διυλιστήρια που διαχειρίζονται οι ενεργειακοί κολοσσοί, TotalEnergies και ExxonMobil, με μισθολογικά αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι στον γαλλικό ενεργειακό όμιλο TotalEnergies ζητούν άμεση αύξηση μισθών κατά 10% μετά την αύξηση των τιμών της ενέργειας που οδήγησε σε τεράστια κέρδη που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ σε μερίσματα και ένα επιπλέον ειδικό μέρισμα στους επενδυτές.

Επί του παρόντος, τρία από τα διυλιστήρια της Total παραμένουν αποκλεισμένα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου, στη Νορμανδία, καθώς και μια αποθήκη καυσίμων κοντά στη Φλάνδρα στο βορρά, μετά τον αποκλεισμό που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα, χθες Κυριακή, σχεδόν το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη χώρα να αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων.

Οι απεργίες έχουν μειώσει τη συνολική παραγωγή διυλιστηρίων της Γαλλίας κατά περισσότερο από 60%, σύμφωνα με υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, προκαλώντας μεγάλες ουρές στα πρατήρια γύρω από το Παρίσι και στη βόρεια Γαλλία, την ώρα που εκατοντάδες οδηγοί περνούν και τα σύνορα με το Βέλγιο σε αναζήτηση καυσίμων, με τα πρατήρια καυσίμων στη γειτονική χώρα να καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Βελγίου, ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο Belga ο Ολιβιέ Νεϊρίνκ, τεχνικός διευθυντής της Brafco, της ομοσπονδίας εμπόρων καυσίμων. «Υπάρχουν αποθέματα. Όσο συνεχίζεται η κινητοποίηση στη Γαλλία, είμαστε σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Ο Νεϊρίνκ διαβεβαίωσε ότι ο συμβολικός αποκλεισμός δύο εγκαταστάσεων της TotalEnergies στο Βέλγιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν προκάλεσε προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Code Rouge απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις, σε μια δράση «πολιτικής ανυπακοής» που είχε ως στόχο να καταδείξει την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση.

Χθες, Κυριακή, η TotalEnergies πρότεινε την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς που αναμένονταν να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Η έναρξη τους πριν από το χρονοδιάγραμμα αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών και της CGT.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «ήλθε η ώρα να επιβραβευθούν» οι εργαζόμενοι, αλλά δεν είχε οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα