ΑΘΗΝΑ
05:46
|
20.09.2024
Από τις 22 Αυγούστου, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε τουλάχιστον 4.081 άτομα με στημένες κατηγορίες που σχετίζονται με τη βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες ακτιβιστές στο Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν στημένες κατηγορίες για πρόκληση σε βία, στα πλαίσια μιας μεγάλης επιχείρησης καταστολής που έχουν εξαπολύσει οι αρχές, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα – της οποίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει γενικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και κατηγορείται για παραβιάσεις δικαιωμάτων – πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες μαζικές διαδηλώσεις, αρκετές φορές βίαιες, ενάντια στην αύξηση των τιμών βασικών ειδών και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, ενώ απαιτούν οι κάλπες να στηθούν υπό μια ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Σαϊρούλ Καμπίρ Χαν, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP), κατήγγειλε ότι από τις 22 Αυγούστου, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε τουλάχιστον 4.081 μέλη και υποστηρικτές του κόμματος με «στημένες» κατηγορίες που σχετίζονται με τη βία.

Κατηγορίες, κατά αγνώστων έχουν απαγγελθεί επίσης σε 20.000 μη προσδιορισμένους υποστηρικτές του κόμματος, μια τακτική που ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι δίνει στην αστυνομία σαρωτική εξουσία να παρενοχλεί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που μπορεί ή όχι να παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση.

Πέντε ακτιβιστές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, ανέφερε ο Χαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η αστυνομία από την πλευρά της κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς σε τουλάχιστον τρεις διαδηλώσεις, αλλά κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι πυροδότησε τη βία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η αστυνομία δεν παρεμβαίνει όταν οι συγκεντρώσεις του BNP δέχονται επίθεση, κυρίως από ακτιβιστές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά «αν αντεπιτεθούμε, τότε παρεμβαίνουν» είπε, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία δεν είναι μια ουδέτερη δύναμη».

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης έρχονται την ίδια στιγμή που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με έδρα τη Νέα Υόρκη εκφράζει  ανησυχίες για «μαζικές συλλήψεις και επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών του κόμματος της αντιπολίτευσης».

«Ενώ η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μαζικές συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, όσοι συνδέονται με το κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχουν ατιμωρησία για βίαιες επιθέσεις», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών του Μπαγκλαντές χαρακτήρισε την έκθεση του HRW «100% πολιτική προπαγάνδα». «Η κατάστασή μας όσο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες», είπε, ισχυριζόμενος ότι κανένας ηγέτης πολιτικού κόμματος ή ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δεν έχει πεσει θύμα καταπίεσης από την κυβέρνηση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε επτά ανώτερους αξιωματικούς ασφαλείας του Μπαγκλαντές και στην επίλεκτη αντιτρομοκρατική δύναμη, το Τάγμα Ταχείας Δράσης, για το ρόλο του σε εκατοντάδες εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και χιλιάδες εξωδικαστικές δολοφονίες.

Η Ντάκα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε εξαναγκαστική εξαφάνιση υποστηρικτών και ηγετών της αντιπολίτευσης και λέει ότι πολλοί εγκληματίες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών με αξιωματικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα